Bonapeti.nl»Adviezen»Wat is gepofte rijst?

Wat is gepofte rijst?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Beginner
3733
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters

Gepofte rijst zijn rijstkorrels die zijn verwerkt door extrusie. De rijst wordt tot een bepaalde temperatuur verwarmd en lijkt van binnenuit te exploderen. Dergelijke rijst kan worden gevormd (tijdens de verwerking wordt een pasteuze massa verkregen, die in reepjes wordt gesneden) in de vorm van granen en in volume vergroot.

Er wordt aangenomen dat Indiërs de eersten zijn die gepofte rijst bereiden. Het werd verwarmd in een grote ketel met kwartszand. In Europa wordt deze rijst vaak "Indian Popcorn" genoemd.

Traditionele methoden voor het poppen van rijst zijn onder meer frituren in olie of zout.

In de winkel gekochte gepofte rijst wordt meestal gemaakt door rijstkorrels onder hoge druk te verwarmen in aanwezigheid van stoom (extrusie), hoewel de productiemethode sterk varieert.

Gepofte rijst is een uitgebalanceerd voedsel, het bevat voldoende eiwitten en plantaardige vezels, evenals calcium, ijzer en zink. De lecithine die deel uitmaakt van gepofte rijst heeft een goed effect op het menselijk brein. In sommige gevallen is individuele intolerantie hiervoor mogelijk, hoewel het geen typisch allergeen is.

Qua uiterlijk zijn gepofte rijst witte, grote korrels met een zachte schaal, hol van binnen. Zonder toevoegingen heeft het een neutrale smaak. Het wordt toegevoegd aan chocolade, dessertrepen, dieetbrood. De laatste tijd wordt het gebruikt om dieetchips en rijstwafels te bereiden.

Het wordt gebruikt voor het decoreren van desserts, fruitsalades en cocktails. Dergelijke rijst wordt niet alleen zoet bereid, maar ook pittig, bijvoorbeeld met chilipepers en kurkuma.

In zijn natuurlijke vorm kan gepofte rijst worden toegevoegd aan zelfgemaakte voeding voor honden en katten.

Het wordt aanbevolen om gepofte rijst ongeveer een jaar op een droge en koele plaats te bewaren.

Lees meer en ontdek hoe je rijstwafels maakt.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
Totaal aantal stemmen: 1
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen

Vergelijkbaar