bonapeti.nl»Kweeperen

Kweeperen

AdminAdmin
Beginner
17
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Rijpe kweeperen

Kweepeer wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Iran. De botanische naam is Cydonia oblonga, afkomstig uit de regio Kreta.

Teelt van kweepeer is gebruikelijk in Zuidoost-Europa en groeide daar zelfs vóór appel. Onderzoekers zeggen dat mensen rond 1000 voor Christus in Palestina bekend waren met kweeperen. De mooie kleine gedraaide kweepeerboom draagt ​​vruchten, die verschillen in grootte, kleur en vorm.

Kweepeerbomen komen veel voor in Griekenland, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Frankrijk. Ze werden populair in Noord-Amerika. In het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde zich ook de kweepeerconservenfabriek.

Kweepeer is een vrucht zoals peer of appel. Om het smakelijk te maken, moet het goudkleurig tot geel zijn met roodachtige vlekken. Gewoonlijk zien kweeperen er groot en vormloos uit. Hun huid kan bedekt zijn met mos of glad zijn. De smaak van alle kweeperen is echter uitzonderlijk.

De smaak van elke variëteit heeft verschillende tinten muskus en een wild tropisch fruitachtig parfum. Adstringerend en zuur, kweepeer kan niet rauw worden gegeten en koken is vereist om eetbaar te zijn. Eenmaal gekookt krijgt kweepeer een mooie kleur, net als toffee.

Seizoen voor kweeperen is laat in de herfst, maar is het hele jaar door te vinden.

Kweepeer speelt een belangrijke rol in de culinaire wereld. Het is populair in de Marokkaanse, Perzische, Roemeense en alle Balkankeukens. Kweeperen toevoegen aan stoofschotels met vlees of ze toevoegen aan geroosterd vlees is heel gewoon.

Door de Romeinen "melimelum" genoemd, de Griekse naam betekent "honingappel" omdat de vrucht in honing werd gedaan om jam te maken. Portugese kweepeerbomen worden "marmelo" genoemd en maken geweldige jam. De Grieken geven het de naam "Cydonia", wat in Italië "cotogna" en in Frankrijk "coing" werd.

De grootste fans van kweepeer bleven echter de Turken.

Geschiedenis van kweeperen

Kweepeer

Tijdens het bewind van de grote koning Salomo was er een speciale wet dat paren een kweepeer moesten eten op de dag van hun huwelijk om een ​​gelukkig huwelijksleven te hebben. De beroemde gouden appel uit Parijs, cadeau gedaan aan de godin Aphrodite, is volgens sommige bronnen geen appel, maar een kweepeer. Het is aangetoond dat Troje in die tijd geen appels had verbouwd, waardoor historici geloofden dat het de kweepeer was die een "twistpunt" was tussen de drie mooiste godinnen - Aphrodite, Hera en Athena.

In een van zijn epigrammen noemt Martial kweeperen met honing, die door de nimfen zelf worden bereid. Ze dienden om een ​​woedende jonge Zeus te vermaken.

Samenstelling van kweeperen

Kweepeervruchten hebben een zeer hoog gehalte aan pectine, dat ook goede geleereigenschappen heeft. Kweeperen bevatten grote hoeveelheden vezels - 1.55%, en hun tannines zijn 0.57%. Deze stoffen geven de samentrekkende smaak van kweepeer en beperken grotendeels de verse consumptie ervan. Kweeperen bevatten veel vitamine C en niacine, calcium, fosfor, magnesium en natrium. In de kweepeer zitten kleine hoeveelheden mangaan, koper en kobalt.

100 gram kweepeer bevat 57 calorieën, 4 mg natrium, 15 g koolhydraten, 2 g vezels, 1% vitamine A, 25% vitamine C, 1% calcium en 4% ijzer.

Kweepeervariëteiten

Soorten kweeperen

Er bestaan ​​hoofdzakelijk vier verschillende soorten kweeperen:

- Asenic – Kweeperen zijn middelgroot, hebben een glad oppervlak en een appelvorm. Ze rijpen in oktober en de vruchten zijn heerlijk van smaak;

- Triumph - een middelgrote variëteit aan kweeperen, die peervormig zijn en een goede smaak hebben;

- Hemus - variëteit van asymmetrische of appelvormige kweeperen. Hun vruchtvlees is geel, geurig en licht zuur;

- Trimontium - een variëteit aan kweepeer met klein fruit en niet met een erg aangename smaak, dus ze worden niet aanbevolen voor consumptie.

Selectie en opslag van kweeperen

Kies kweeperen die stevig, geel en groot zijn, zonder zachte plekken. Kweepeer kan worden bewaard bij kamertemperatuur tot een week. In de kou of in de koelkast is het fruit lang houdbaar.

Kweeperen in de keuken

Kweepeer Muffins

Kweeperen hebben een sterk scherpe smaak en worden daarom nauwelijks vers gegeten. Kweepeer bevat een grote hoeveelheid pectine en is geschikt voor het maken van jam en gelei. Kweeperen worden ook gebruikt voor het maken van sauzen of geroosterd gegeten. Behalve dat ze op zichzelf staan, worden ze gebruikt voor het maken van desserts en in combinatie met appels en peren. Ze zijn een buitengewoon smaakvol ingrediënt in het koken van taart of pudding. Omdat ze een sterke, smeltende textuur hebben, hebben kweeperen een langere kooktijd nodig.

Kweepeer kan worden gebakken heel en geserveerd met walnoten, honing en gedroogd fruit. Er zijn veel recepten voor het koken van varkensvlees of kalfsvlees met kweeperen. Het is erg belangrijk om de schil niet te verwijderen, want daarin ligt het heerlijke aroma van deze vrucht.

Kweepeer is een bestanddeel van enkele van de meest prestigieuze witte wijnen ter wereld - Chardonnay en Sauvignon Blanc. Kerstdecoraties zullen ook erg geurig en gezellig zijn als je, naast het andere fruit in de kom, een paar kweeperen toevoegt.

Voordelen van kweeperen

Kweeperen zijn rijk aan vezels en bevatten matige hoeveelheden vitamine C en kalium. 4 ons ongekookt fruit bevat ongeveer 65 calorieën. Dagelijkse consumptie van kweepeer vermindert de kans op kanker. Een recente studie heeft aangetoond dat het eten van kweepeer effectief is voor het verlagen van de bloeddruk. Het is bekend dat kweepeer helpt bij katers. Oude genezers ontdekten ook de ongebruikelijke effecten van de gele vrucht. Kweepeer helpt bij hartkloppingen, maagklachten, misselijkheid, braken en geelzucht.

Gebakken kweeperen

Kweeperen zijn ontstekingsremmend vanwege de combinatie van tannine en pectine erin. Ze worden ook gebruikt voor algemene versterking van het lichaam en als remedie tegen darm- en maagaandoeningen. Kweeperen zijn nuttig bij hart- en vaatziekten. De vrucht is zeer smakelijk voor ziekten van de luchtwegen, lever en longen.

Kweeperensap heeft een sterke bacteriedodende werking. Ze worden gebruikt bij ontstekingsproblemen in de mondholte en uitwendig - voor zweren en wonden.

Traditionele geneeskunde met kweeperen

In de volksgeneeskunde gebruiken ze niet alleen fruit, maar ook de bladeren en zaden van de kweepeer. Van de zaden worden drankjes tegen hoest bereid. Van de bladeren van een kweepeer kun je tinctuur maken, die wordt gebruikt om cholesterol en bloeddruk te verlagen

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag