bonapeti.nl»Stapsgewijs het perfecte varkensgebraad maken

Stapsgewijs het perfecte varkensgebraad maken

Plamena M.Plamena M.
Beginner
17
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Geroosterd varken

Gebraden varkensvlees is een gerecht dat geschikt is om familieleden en gasten te verwelkomen. Het is gemakkelijk en snel te bereiden. Het Perfecte varkensgebraad verleidt met een knapperige korst en wordt geserveerd met champignonsaus en wijn.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor varkensgebraad is dat het vlees doorbakken moet zijn. Niet gaar varkensvlees vormt een gezondheidsrisico. Hiervoor worden de stukken vlees met of zonder botten (optioneel) in de oven geroosterd. Het proces is traag en het kookgerei waarin het vlees wordt geroosterd is niet bedekt.

Kies vers vlees in de winkel. Het wordt bewaard in de vriezer. Laat het bij het koken eerst in de koelkast ontdooien, haal het er dan uit en laat het op kamertemperatuur komen. Voor vlees onder de 2 kg is 12 uur in de koelkast voldoende, die tot 3 kg - 24 uur en voor grotere hoeveelheden is ongeveer 60 uur nodig.

De braadtijd van varkensvlees varieert afhankelijk van of het vlees met bot, zonder bot of tot een rol is gemaakt. Vlees met bot wordt 30 minuten geroosterd bij een temperatuur van 200°C. Voor elke extra kilo vlees komt er een uur braden bij.

Vlees zonder bot hoeft niet extra te worden geroosterd. Als het vlees als een rol is gewikkeld, wordt elk stuk 30 minuten geroosterd op ongeveer 200°C en voor elke volgende kilo nog eens 50 minuten.

De gaarheid van het vlees wordt regelmatig gecontroleerd. Als de sappen helder worden wanneer er met een satéprikker in wordt geprikt, is hij perfect gaar.

Varkensvlees in folie

Om drie porties varkensgebraad te bereiden heeft u nodig: 600 g varkensvlees, zwarte peper, 250 g champignons, 1/2 ui, 4-5 el. olie, 2 el. bloem, 1 kopje witte wijn, 1 kopje water of saus van het gebraad, 1/2 tl. zout, 1/2 tl. zwarte peper en citroensap.

Bereidingswijze: Het stuk varkensvlees wordt goed ingewreven met zwarte peper en in een bak met vet en water geplaatst. Bedek het met aluminiumfolie. Bak op 200°C gedurende 40 minuten.

Als het klaar is, wordt de folie verwijderd. Het wordt periodiek gedraaid en met saus overgegoten. Het bakken gaat door, totdat er een gouden korst ontstaat. Als dit klaar is, haal je het eruit en dek je het af met aluminiumfolie.

Champignons en uien worden fijngehakt en gebakken in de voorverwarmde olie. Voeg de bloem toe en verdun deze met de wijn en het water. Breng op smaak met zout en zwarte peper en kook ongeveer 10 minuten, tot de groenten zacht zijn. Haal de saus van het vuur en breng op smaak met citroensap.

Het vlees wordt in dunne plakjes gesneden en op borden verdeeld. Giet de saus erover, versier met een rode groente en serveer warm.

Als je graag geroosterd varkensvlees eet, raden we je aan de recepten te proberen voor:

- gegrild varkensvlees;

- varkensspiesjes;

- en varkensrolletje;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest