bonapeti.nl»Hoe herken je echte extra vierge olijfolie?

Hoe herken je echte extra vierge olijfolie?

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Extra vierge olijfolie

Geclassificeerd als "vloeibaar goud" uit de Middellandse Zee, verbergt olijfolie veel geheimen. Het wordt beschouwd als een van de superfoods die ons lichaam helpen gezond te zijn en tegelijkertijd voor ons goede uiterlijk te zorgen, door deel uit te maken van een aantal cosmetische producten.

Om alle heilzame effecten van olijfolie te kunnen voelen, moet deze van goede kwaliteit zijn. Helaas blijkt dat veel van de olijfolie die in supermarkten wordt verkocht, eigenlijk namaak is.

Experts raden u aan om altijd naar het etiket op de fles te kijken - het echte "vloeibare goud" moet koudgeperst zijn of met andere woorden - extra vierge.

Een ander kenmerk dat koudgeperste olie onderscheidt, is de D.O.P - de Origen Protegida-markering. Dit betekent dat de oorsprong gegarandeerd is en dat de olijven die bij de productie worden gebruikt van de hoogste kwaliteit zijn en in slechts enkele geografische gebieden ter wereld worden verbouwd.

Dit type olijfolie is het genot van fijnproevers en meesterkoks. Het is deze olijfolie die volgens de hoogste normen wordt geproduceerd en aan een constante kwaliteitscontrole wordt onderworpen.

U vraagt zich misschien af wat het verschil is tussen gewone geraffineerde olijfolie en olie waarvan het label "extra vierge" zegt. De tweede soort is erin geslaagd om alle waardevolle stoffen van rijpe olijven te behouden, evenals de karakteristieke smaak en geur.

olijfolie

De vetzuren in koudgeperste olijfolie lijken sterk op die in moedermelk. Het is zowel geschikt voor het op smaak brengen van salades als voor het bereiden van andere gerechten.

Een van de zekere manieren om extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit te herkennen, is dat deze dikker wordt als deze koud is. Dit betekent dat wanneer het in de koelkast wordt geplaatst, het van consistentie moet veranderen. Wanneer het wordt opgewarmd, keert het terug naar een vloeibare toestand. Olijfolie die niet indikt in de koelkast is niet zuiver.

Houd er rekening mee dat het koudgeperste product niet geschikt is om te braden en te koken en een zeer specifieke smaak heeft, waardoor de smaak van het eindproduct min of meer verandert.

Hier zijn de smaaknuances het meest divers, een kwestie van merk, fabrikant, maar ook persoonlijke voorkeuren van de consument.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen