bonapeti.nl»Welke zijn de in water oplosbare vitamines?

Welke zijn de in water oplosbare vitamines?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Beginner
31
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Vitamines

Vitaminen zijn de voedingsstoffen die zorgen voor de normale werking van het lichaam en zonder hen zou het verloop van vitale functies onmogelijk zijn. Deze complexe organische verbindingen zijn onderverdeeld in in vet oplosbaar en in water oplosbaar en in dit geval wordt de tweede groep geobserveerd.

Vitamine C

Vitamine C is buitengewoon belangrijk voor het lichaam, omdat het het immuunsysteem versterkt. Bovendien beïnvloedt het de groei, neemt het deel aan oxidatieve processen, verbetert het de werking van hormonen van de bijnieren, heeft het helende functies op bloedvaten en bindweefsel en meer.

Vitamine C stimuleert de bloedvorming en verhoogt de weerstand van het lichaam tegen infecties. Het verbetert de antitoxische eigenschappen van de lever en heeft een positief effect op de spijsvertering.

Vitamine C neemt actief deel aan processen die verband houden met elektronentransport, de aanmaak van collageen en de afbraak van bepaalde aminozuren.

Het is uiterst belangrijk voor sporters. Vitamine C-tekort in het lichaam is een aandoening die bekend staat als scheurbuik. Typische symptomen zijn bloedend tandvlees, vermoeidheid, losse tanden, bloedingen in andere delen van het lichaam, langzaam genezende wonden, zwakke immuniteit.

Het wordt niet in het lichaam gevormd, maar is wijdverbreid in de natuur en wordt via voedsel verkregen. Het wordt aangetroffen in verse groenten en fruit, vooral in aardbeien, rozenbottels, sinaasappels, citroenen, paprika's, aardappelen en andere.

Roggebrood bevat vitamine B1

Vitamine B1

Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en is actief betrokken bij het zenuwstelsel en de spieren. Het zit in bakkerijproducten en vooral in bruin- en roggebrood.

Peulvruchten en zemelen zijn ook een rijke bron van deze vitamine. Geschat wordt dat een persoon ongeveer 1-2 mg vitamine B1 moet innemen en bij sommige ziekten, zoals diabetes, wordt de aanbevolen dosis verhoogd.

Vitamine B1, ook bekend als thiamine, is actief betrokken bij de energieproductie. Een tekort aan de belangrijke vitamine manifesteert zich door verlies van eetlust en verminderde spierspanning. De spijsverteringsfuncties zijn aangetast, de persoon is ernstig uitgeput en heeft geen energie.

Vitamine B2 in zuivelproducten

Vitamine B2

Vitamine B2 komt voor in zuivelproducten, eierdooiers, lever en peulvruchten. Het is actief betrokken bij weefselherstel en de groei van het menselijk lichaam. Vitamine B2 stimuleert de stofwisseling, omdat alle essentiële voedingsstoffen nodig zijn om het af te breken.

Het beschermt tegen bloedarmoede, verhoogt de natuurlijke afweer van het lichaam, helpt wonden sneller te genezen, behoudt een gezonde huid en gezichtsvermogen, beschermt het zenuwstelsel en beschermt tegen ziekten zoals multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer, angst en vele andere.

Vitamine PP

Vitamine PP komt voor in vlees, vis, meel, lever en beschermt tegen ziekten van het centrale zenuwstelsel. Het lichaam maakt geen vitamine PP aan, dus moet het met voedsel of in de vorm van een supplement worden ingenomen. Het staat bekend als een pellagra-conserveermiddel, omdat de afwezigheid ervan leidt tot een ziekte die bekend staat als pellagra.

Vitamine B6

Neemt deel aan de functies van het centrale zenuwstelsel en het tekort leidt tot atherosclerose. Het wordt gevonden in gist, soja, tarwe, zemelen en meer.

Vitamine B6 is de belangrijkste van alle in water oplosbare vitamines voor het opnemen van energie uit koolhydraten. Daarom is het zeer waardevol voor een goede groei, opname van aminozuren en de stofwisseling. Het verlicht misselijkheid, vermindert een droge mond en vermindert plasproblemen. De inname ervan vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Aangenomen wordt dat het de behoefte aan insuline bij diabetici vermindert. Het is ook nuttig voor mensen die lijden aan artritis en gewrichtsklachten.

Vitamine b12

Vitamine B12

Het heeft een sterk effect op de koolhydraat- en eiwitstofwisseling en is betrokken bij de bloedvorming. Als het lichaam het mist, leidt het tot bloedarmoede, maar het kan worden verkregen uit melk en zuivelproducten, eieren en lever.

Vitamine B12 helpt bij de vorming van witte en rode bloedcellen, bevordert de vorming van energie, is een belangrijk element voor de vorming van neurotransmitters, onderhoudt de gezondheid en schoonheid van huid, haar en nagels. De vitamine is een sleutelfactor bij de aanmaak van de myelineschede van zenuwen, wat betekent dat het neurologische aandoeningen helpt voorkomen. Het brengt de stemming in evenwicht en versterkt het immuunsysteem, onderhoudt de hersenfunctie en is erg belangrijk voor zwangere vrouwen.

Biotine

Biotine wordt gevormd in darmbacteriën, maar kan gemakkelijk worden vernietigd als je rauwe eiwitten drinkt. Supplementen met biotine helpen een sterk immuunsysteem te behouden; de gezondheid van de hersenen versterken; reguleren de bloedsuikerspiegel en verlichten de symptomen van diabetische neuropathie.

Biotine zorgt voor de gezondheid van het hart, helpt de stofwisseling te verbeteren en te versnellen. Last but not least het vermindert ontstekingen in het lichaam, wat beschermt tegen verschillende gevaarlijke ziekten.

Foliumzuur is belangrijk tijdens de zwangerschap

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook gevormd in darmbacteriën. Het komt vooral voor in bladgroenten en granen. Het gebruik ervan in de eerste maanden van de zwangerschap is van cruciaal belang voor de gezondheid van de foetus.

Pantotheenzuur

Pantotheenzuur komt overal in de natuur voor. Deficiëntie ervan kan leiden tot groeistoornissen, gastro-intestinale aandoeningen, zenuwaandoeningen en andere ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest