Bonapeti.nl»Korianderthee - Voordelen en toepassingen

Korianderthee - Voordelen en toepassingen

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Beginner
18109
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Korianderthee - Voordelen en toepassingen

Koriander is een kruid dat vooral wordt gebruikt in de Indiase, Mediterrane en Midden- en Verre-Oosterse keuken. Alle delen van koriander zijn eetbaar en de verse bladeren en gedroogde zaden worden gebruikt bij het koken.

De smaak van korianderblaadjes is heel anders dan die van de zaden. De verse bladeren worden veel gebruikt als ingrediënt in Aziatische en Mexicaanse sauzen en groentepuree. In de Mexicaanse en Latijns Amerikaanse keuken wordt koriander het meest gebruikt bij het maken van guacamole. Verse bladeren worden ook gebruikt als decoratie voor verschillende gerechten, maar ze mogen geen warmtebehandeling ondergaan, omdat ze hun sterke aroma verliezen.

Het thuisland van dit kruid is de Middellandse Zee en Zuidwest-Europa. Koriander wordt verondersteld al rond 5000 voor Christus te zijn gebruikt en het is bewezen dat het door mensen in het oude Egypte werd gebruikt. Het wordt zelfs genoemd in de Bijbel.

Veel mensen weten echter niet dat koriander buitengewone voordelen heeft voor onze gezondheid. Het bevat elf essentiele olien, zes soorten zuren, vitaminen en mineralen. Koriander helpt de ontstoken huid te kalmeren. De essentiële oliën en het linolzuur die erin worden aangetroffen, hebben eigenschappen welke helpen tegen reuma en artritis. Essentiële oliën helpen zwellingen bij artritis en reuma te verminderen.

Koriander helpt bij de behandeling van huidziekten. Het heeft desinfecterende, ontgiftende, antiseptische, schimmelwerende en antioxiderende eigenschappen. Dit helpt bij het beter uiterlijk van de huid. Het helpt ook bij het bestrijden van eczeem, droogheid en schimmelinfecties.

Koriander bevat zuren die het cholesterolgehalte helpen verlagen. De zuren in het kruid helpen het niveau van goede cholesterol te verhogen.

Mondwater met koriander

Koriander kan diarree behandelen. Essentiële oliën zoals borneol en linalool helpen bij een betere spijsvertering, de normale en goede werking van de lever en helpen zo diarree te verminderen.

Koriander wint ook aan populariteit om misselijkheid, braken en maagklachten te voorkomen. Bij een hoge bloeddruk is het aan te raden om koriander te nemen omdat dit bloeddrukverlagend werkt.

Koriander helpt bij zweren en abcessen in de mond. Koriander is ook nuttig voor mensen die bloedarmoede hebben, omdat het een grote hoeveelheid ijzer bevat. Studies tonen aan dat koriander ook helpt bij allergieën, omdat het antihistaminica bevat die de effecten van seizoensgebonden allergieën en hooikoorts aanzienlijk verminderen.

Zoals we weten, is salmonella een van de gevaarlijkste door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Maar koriander komt weer te hulp. Het heeft een zeer hoog gehalte aan dodecaan, een natuurlijke verbinding die veel sterker is dan een antibioticum en een van de krachtigste salmonellabestrijders is.

Koriander is een rijke bron van calcium en helpt daarom veel bij het gezond houden van botten.

Na alle voordelen die we hebben opgesomd, die slechts een klein deel zijn van alle gunstige effecten van het kruid op de menselijke gezondheid, laten we het hebben over het maken van korianderthee en waar het goed voor is.

Heel vaak verwarren mensen koriander met peterselie, omdat de bladeren plat zijn. Korianderthee helpt voor een betere spijsvertering en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Koriander heeft in de meeste gevallen een frisse, vaak citrusachtige smaak, waardoor het perfect is om thee van te zetten.

Koriander olie

Hiervoor heb je grof gesneden verse of gedroogde koriander nodig, een thee-ei, theepot, kokend water, een theekopje en suiker of honing. Doe de koriander in een theepot of kopje, afhankelijk van hoeveel thee je wilt. Giet er kokend water over en laat het 10 minuten staan. Zo komen de smaak en voedingswaarde in het water vrij.

Als gezonde korianderthee niet zoet genoeg voor je is, kun je honing of suiker naar keuze toevoegen. Alle voordelen en nuttige eigenschappen van koriander kunnen worden verkregen door elke dag een kopje thee van het kruid te drinken.

Bekijk ook eens deze gezonde recepten met koriander. Laat ons je helemaal helpen, door uit te leggen hoe korianderolie helpt bij de spijsvertering.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest