Bonapeti.nl»Waarmee kunnen we eieren vervangen als we allergisch zijn?

Waarmee kunnen we eieren vervangen als we allergisch zijn?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Beginner
31420
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Waarmee kunnen we eieren vervangen als we allergisch zijn?

Het ei is een dierlijk product met ongelooflijke voedingseigenschappen en een verscheidenheid aan toepassingen in veel hartige en zoete gerechten.

Een van de meest waardevolle eigenschappen van eieren is dat ze extreem rijk zijn aan eiwitten, ijzer, magnesium, calcium, kalium, zink, vitamine A, vitamine B (B12, B1, B2, B3, B6), ook vitamine D en E, vet zuren en heilzame cholesterol.

Helaas zijn er, ondanks de genoemde voordelen en eigenschappen, enkele allergenen aanwezig in eieren, waar bepaalde mensen een intolerantie voor hebben en dit dwingt hen om dit product van hun menu uit te sluiten.

De eiwitten die allergische reacties veroorzaken zijn ovoalbumine , ovotransferrine, ovomucoïde en lysosyme - in het eiwit.

Voor mensen die allergisch zijn voor eieren is er goed nieuws - ze kunnen in veel recepten met succes worden vervangen door andere producten met een vergelijkbaar voedzaam boeket als eieren.

De meeste van deze eivervangers kunnen ook worden gebruikt door mensen die ervoor hebben gekozen geen dierlijke producten te consumeren - veganisten.

Zo vervang je eieren in desserts

Afhankelijk van het type dessert dat we willen maken, moeten we kiezen wat we gaan gebruiken.

Met fruitpuree

Gebruik bijvoorbeeld fruitpuree in plaats van eieren om koekjes of pannenkoeken te maken. De meest geschikte zijn banaan of appel. Het is alleen vereist dat het fruit goed rijp is en dat je het pureert of maalt in een blender. 65 g fruitpuree komt overeen met 1 middelgroot ei.

Appelmoes vervangt eieren in desserts

Met yoghurt

In sponscake vervangt yoghurt perfect eieren, of het nu van plantaardige of dierlijke oorsprong is. Sojamelk is zeer geschikt vanwege het hoge eiwitgehalte, dat de eiwitten in het ei zal vervangen. Aan de andere kant levert dierlijke yoghurt ons het nodige calcium voor het lichaam.

Met zaden

Hoe vreemd het ook klinkt, we kunnen eieren ook vervangen door zaden als chia en lijnzaad. Maar hoe?

Lijnzaad is een vervanger voor eieren

Lijnzaad in plaats van eieren - Maal anderhalve lepel van de zaden en los ze op in 60 ml kokend water. Laat het mengsel 5 minuten staan ​​en deze hoeveelheid is gelijk aan 1 middelgroot ei (maat M). Lijnzaad is rijk aan vezels, maar ook aan veel van de mineralen in eieren, magnesium, B-vitaminen en vetzuren.

Chia in plaats van eieren - bevat ook bekende doses vetzuren, calcium, kalium en ijzer, dus naast de goede consistentie die ermee wordt bereikt, heeft het ook bijna dezelfde voedingswaarde. Om chia te gebruiken in plaats van 1 ei, hydrateer je 1 en 1/2 el zaden in 65 ml water of vloeistof en gebruik indien nodig in sponscake en pudding.

Kikkererwtenwater in plaats van eiwit

Een ander ding dat je misschien zal verbazen, is dat we eiwit meestal kunnen vervangen door kikkererwtenwater, ook wel aquafaba genoemd. Als het je is opgevallen, is de vloeistof in de blikken met dit product een beetje vloeibaar, vergelijkbaar met eiwit. Je kunt er zelfs een vegan meringue van maken.

Aquafaba is een eivervanger

Je kunt dergelijk water gemakkelijk thuis bereiden als je geen blik kikkererwten hebt.

Laat hiervoor 1.5 kg kikkererwten minimaal 8 uur weken in 2 liter water. Zeef en kook de kikkererwten in 1 liter water gedurende ongeveer 2 uur, laat ze dan minstens een uur staan.

Andere ideeën die eieren vervangen

- Om uw broden glanzend en mooi te maken, smeert u ze in met olijfolie in plaats van met ei;

Bestrijk het brood met olijfolie in plaats van eieren
Foto: Vanya Velichkova

- Vervang in hartige gerechten eieren door tofu;

- Gebruik voor het paneren tempura, het vereist geen toevoeging van eieren;

- Voor mayonaise - vervang door plantaardige of dierlijke melk. Om zuivelmayonaise te bereiden, meng je 100 ml olie, 45 ml melk, 2 el citroensap en een snufje zout. Alles wordt gemengd. Het verschil is dat het net wat langer duurt om te emulgeren dan bij gewone mayonaise.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest