Bonapeti.nl»Met welke natuurlijke zoetstoffen kunnen we suiker vervangen?

Met welke natuurlijke zoetstoffen kunnen we suiker vervangen?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Met welke natuurlijke zoetstoffen kunnen we suiker vervangen?

Tegenwoordig is suiker overal om ons heen – in dranken, fastfood, verpakt en ingeblikt voedsel. Ze bevatten allemaal te veel suiker, dat onze aanbevolen dagelijkse inname (24 g voor vrouwen en 36 g voor mannen) overschrijdt en schadelijk is voor ons lichaam.

Hoe beïnvloedt suiker ons?

Als we geraffineerde suiker eten, stijgt de bloedsuikerspiegel sterk en dit leidt tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Onze eetlust neemt toe omdat het lichaam behoefte heeft aan een nieuwe portie energie en dit leidt tot verslaving.

Suiker bedekt de tanden met een plakkerig laagje, wat ongunstig is voor het glazuur en tandvlees.

De suiker wordt als energie opgeslagen en de overige suikers worden omgezet in vetzuren. Ze hopen zich op als vet in het lichaam, wat leidt tot obesitas en ziekte.

Hoe voorkom je de negatieve gevolgen van een overmatige hoeveelheid suiker?

Er zijn verschillende soorten natuurlijke zoetstoffen die laag in calorieën, onschadelijk en erg zoet zijn.

Stevia

Een drankje met de zoetstof stevia

De plant Stevia Rebaudiana wordt al eeuwenlang gebruikt in Zuid-Amerika en wordt gekweekt vanwege de zoetheid van de bladeren. Het extract is tot 300 keer zoeter dan suiker, is niet schadelijk voor de tanden, heeft een verwaarloosbaar effect op de bloedsuikerspiegel en bevat geen calorieën. Het zou kunnen helpen bij hypertensie door hoge bloeddruk en diabetes te verlagen. De toegestane dagelijkse dosis is 4 mg/kg lichaamsgewicht.

Erythritol

Erythritol is een andere zoetstof die bijna geen calorieën bevat, geen tandbederf veroorzaakt en geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het is een suikeralcohol, tot 70% zoeter dan suiker en wordt aangetroffen in sommige soorten fruit zoals druiven, peren en watermeloen. Het wordt geproduceerd door fermentatie uit glucose. De aanbevolen dagelijkse dosis is 0.6 g/kg lichaamsgewicht. Als de dosis wordt overschreden, is het mogelijk om een lichte gastro-intestinale stoornis waar te nemen, het is het beste om het in gematigde hoeveelheden te consumeren.

Xylitol

Natuurlijke zoetstof

Xylitol is ook een suikeralcohol, met een zoetheid die dicht bij suiker ligt. Het bevat 40% minder calorieën dan gewone suiker (2.4 cal/g), heeft een verwaarloosbaar effect op de bloedsuikerspiegel en is niet schadelijk voor de tanden. Het kan beschermen tegen tandbederf, dus wordt het gebruikt in producten voor mondhygiëne. Het extract wordt geproduceerd door fermentatie van maïs of hardhout (ook wel berkensuiker genoemd). De aanbevolen dagelijkse dosis varieert van 10 tot 30 gram, bij overschrijding kan een laxerende werking ontstaan.

Yacon siroop

Yacon siroop wordt gewonnen uit de zoete knolachtige wortels van de Yacon plant (Peruaanse appel), die voorkomt in de Andes van Zuid-Amerika. De siroop bevat slechts 1.33 kcal/g, verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en is goed voor de darmen. De aanbevolen dagelijkse dosis is maximaal 20 g, bij een grotere hoeveelheid zijn spijsverteringsproblemen mogelijk.

Extract van monniksvrucht

Alternatief voor suiker?

Monniksvrucht (Luo Han Guo) komt voor in Zuidoost-Azië. Het geëxtraheerde extract bevat geen calorieën en is tot 250 keer zoeter dan suiker. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en is geschikt voor diabetici, maar sommige producten op de markt waarin het wordt gebruikt, kunnen toegevoegde suikers bevatten. Het heeft een ontstekingsremmende werking en is goed tegen keelpijn. Er is meer onderzoek nodig naar monniksvrucht, maar er zijn geen bijwerkingen bekend. Het is nog niet geïmporteerd in Europa.

Andere natuurlijke suikervervangers

De andere geraffineerde suikervervangers zoals honing, agavesiroop, ahornsiroop enz. verschillen niet van suiker, omdat ze de lever op dezelfde manier aantasten, maar er is niets mis mee om ze te gebruiken. De beste alternatieven voor suiker zijn de natuurlijke zoetstoffen Stevia, Erythritol, Xylitol, Yacon siroop en Extract van monniksvrucht.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest