Bonapeti.nl»Is gedroogd fruit gezonder dan vers fruit?

Is gedroogd fruit gezonder dan vers fruit?

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Gedroogd fruit

Voedingsdeskundigen adviseren om ons menu te diversifiëren met gedroogd fruit, door de nadruk te leggen op abrikozen, appels, dadels, vijgen, rozijnen en pruimen.

De vermelde vruchten zijn rijk aan oplosbare cellulose en hebben een lage glycemische index. Dit is een indicator die de snelheid weergeeft waarmee het voedsel in het lichaam wordt afgebroken en omgezet in glucose. De lage glycemische index voorkomt de ontwikkeling van verschillende stofwisselingsstoornissen.

Studies hebben aangetoond dat gedroogd fruit veel biologisch actieve verbindingen, vitamines en mineralen bevat die hun antioxiderende eigenschappen bieden en het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en inwendige ontstekingen onderdrukken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat gedroogd fruit niet zoveel suiker. Dit maakt ze tot unieke producten.

Gedroogd fruit is opgenomen in de aanbevelingen voor gezond eten in verschillende landen over de hele wereld, zoals Argentinië, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten.

Is gedroogd fruit gezond

Gedroogd fruit is zoet dankzij de fructose en glucose. Dit betekent dat ze veel calorieën bevatten, maar niet schadelijk zijn voor het figuur. U moet echter nog steeds gematigd zijn met hun consumptie.

Gedroogd fruit is rijk aan antioxidanten en waardevolle vezels. Van de antioxidanten is de hoeveelheid polyfenolen de grootste, die sterke beschermende eigenschappen hebben en een aantal gezondheidsvoordelen bieden - het reguleren van de bloeddruk, het verbeteren van de spijsvertering en het voorkomen van een lange lijst van ziekten. Een aantal onderzoeken tonen aan dat matige consumptie van gedroogd fruit, als onderdeel van een gezond voedingspatroon, kan helpen om blijvend gewicht te verliezen.

Alle gedroogde vruchten bevatten verschillende voedingsstoffen, meerdere malen meer dan de verse! Van gedroogd fruit wordt aangenomen dat het een echte schat aan vitamines is, dus het eten ervan heeft een aantal gezondheidsvoordelen.

Pruimen zijn rijk aan vezels, vitamine A, vitamine B, kalium, calcium, magnesium, zink en jodium. Ze zijn een uitstekend antidepressivum en versterken de bloedvaten.

Wat betreft het gehalte aan antioxidanten lopen pruimen voor op de kampioenen in deze categorie - bosbessen.

Gedroogde vruchten

Rozijnen worden verkregen uit grote gedroogde druiven. Ze zijn gezonder dan witte rozijnen. Cardiologen raden rozijnen aan vanwege hun hoge kaliumgehalte. Magnesium maakt rozijnen onmisbaar in de strijd tegen stress. Rozijnen worden ook aanbevolen voor de preventie van osteoporose.

Gedroogd fruit versterkt de botten en helpt tegen chronische vermoeidheid, dankzij het hoge gehalte aan calcium en zink. Geschat wordt dat ze 4 keer meer energie leveren dan verse.

Dankzij de aanwezigheid van vitamine E en vitamine C helpt de consumptie van gedroogd fruit degeneratieve ziekten te voorkomen, waarvan het risico toeneemt met de leeftijd.

Alle soorten gedroogd fruit worden beschouwd als een natuurlijke remedie voor het verminderen van angst en onderdrukking van eetlust - de belangrijkste boosdoener voor gewichtstoename.

Dadels bevatten de meeste vitamine B5, wat onze vitaliteit vergroot. Dadels verlagen de lichaamstemperatuur. Ze bevatten een stof die lijkt op aspirine en herstellen ook de normale calciumspiegels in het bloed.

Gedroogde abrikozen zijn rijk aan provitamine A en kalium, waardoor ze goed zijn voor hart- en nieraandoeningen. Ze zijn ook een uitstekend hulpmiddel om het hemoglobinegehalte in het bloed te verhogen. Slechts vijf gedroogde abrikozen per dag voorzien het lichaam van de nodige hoeveelheid ijzer en calcium.

Gedroogd fruit verbetert de stemming en deze eigenschap maakt ze goed voor vrouwen tijdens de menopauze, die lijden aan depressie en ernstige vermoeidheid. Een handvol gedroogd fruit per dag doet wonderen, niet alleen voor de mentale maar ook voor de fysieke gezondheid.

Hoe gedroogd fruit kiezen?

Ja, gedroogd fruit is erg lekker en gezond, maar alleen als het op de juiste manier wordt verwerkt en bewaard. Het blijkt dat het meeste gedroogde fruit op de markt verder wordt verwerkt om er glanzend en aantrekkelijk uit te zien. De verwerking heeft ook als doel de houdbaarheid te verlengen. De aanvullende verwerking van het fruit omvat echter het drogen in gasovens, het gebruik van zwaveldioxide, het weken in olie van lage kwaliteit en het insmeren met glycerine om ze glanzend te maken.

Soorten gedroogd fruit

Een deel van het gedroogde fruit (mango, peer, ananas, bosbes) wordt gekonfijt en vervolgens aan het droogproces onderworpen. Dit is nog gevaarlijker omdat er grote hoeveelheden suiker worden toegevoegd, waardoor u ernstig kunt aankomen.

Om de negatieve effecten te voorkomen, moet gedroogd fruit van hoge kwaliteit worden geselecteerd. Ze zijn goed verpakt (lees de etiketten goed) en hebben een duidelijke houdbaarheidsdatum. Als je fruit in grote hoeveelheden koopt, kies dan fruit met een niet erg aantrekkelijk uiterlijk, dat donker en zelfs licht gerimpeld is. Hoewel ze niet zo mooi zijn, smaken ze beter en hebben ze al hun voedingsstoffen.

Voeg matige hoeveelheden gedroogde pruimen toe aan uw dagelijkse voeding en na slechts een paar happen zult u het effect van hun heilzame ingrediënten voelen. Gedroogd fruit is een echt geschenk van de natuur, waar we elke dag van moeten profiteren.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest