bonapeti.nl»Kaliumrijke groenten en fruit

Kaliumrijke groenten en fruit

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Beginner
13
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Kaliumrijke groenten en fruit

De producten die we consumeren zijn op verschillende manieren belangrijk voor ons lichaam. Ze bevatten allemaal verschillende stoffen die waardevol zijn voor ons lichaam.

We gaan kijken welke producten het meeste kalium bevatten. Laten we echter, voordat we deze informatie leren kennen, eens kijken waarom het zo noodzakelijk is voor ons lichaam.

Kalium is een mineraal, dat nodig is voor bijna alle processen in ons lichaam. Een gezond gehalte aan mineralen in het lichaam is in het algemeen van groot belang voor het hart.

Het helpt bij het goed functioneren van de nieren. Het is een nuttig en belangrijk mineraal voor zowel spieren als botten.

Als we een kaliumtekort hebben, zal dit onvermijdelijk ons lichaam aantasten - we zullen fysieke en mentale vermoeidheid voelen.

Kalium zit niet alleen in groenten en fruit, maar ook in melk en vlees.

Hoewel voedingsmiddelen in het verleden een veel hoger percentage kalium hadden, kunnen we toch genoeg kalium binnen krijgen door meer van bepaalde voedingsmiddelen te eten.

Groenten met kalium

De groenten, die het meeste kalium bevatten, zijn aardappelen, tomaten en gedroogde hete pepers. Groenten als spinazie (en alle bladgroenten) en artisjokken kunnen niet ontbreken.

Paddenstoelen

Ze leveren ongeveer 0, 3 gram kalium per 100 gram geconsumeerd product. Bovendien kunnen ze op vele manieren worden bereid, gecombineerd met tientallen andere voedingsmiddelen en zijn ze laag in calorieën - slechts 28 kcal per 100 gram. Om meer kalium binnen te krijgen, eet je paddenstoelensoepen, paddenstoelenpasta, paddenstoelen in boter, gevulde paddenstoelen, paddenstoelensalade, paddenstoelenpasteitjes.

Aardappelen

Aardappel is rijk aan kalium

Waarschijnlijk houdt iedereen van aardappelen. Gebakken eten staat bekend als ongezond, maar aardappelen kun je gerust gebakken eten. In 100 gram gebakken aardappelen zit 0, 53 gram kalium, dat is 15% van de dagelijkse behoefte. Het is echter goed om te weten dat deze voeding niet wordt aanbevolen voor diabetici. Om meer kalium via aardappelen binnen te krijgen, kun je aardappelsoep maken, gebakken aardappelen, snelle aardappelsalade, aardappelpasteitjes, klassieke gratin, of aardappelpuree maken.

Witte bonen

Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en koolhydraten. Ze vullen de dagelijkse behoefte aan ijzer aan, maar ze zijn ook een voedsel dat vrij rijk is aan kalium. Er zit 0, 6 gram van dit mineraal in 80 gram witte bonen.

Spinazie

100 gram spinazie bevat 16% van de inname van kalium, die we dagelijks moeten consumeren.

Fruit met kalium

De vruchten met een hoog kaliumgehalte zijn: bananen, rozijnen, gedroogde aardbeien, pruimen.

Abrikozen

Wist je dat gedroogde abrikozen eigenlijk meer kalium bevatten dan verse? Een portie van 100 gram gedroogde abrikozen geeft je bijna 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Abrikozen zijn ook goed voor de bloedsomloop, omdat ze de bloeddruk en lichaamsvloeistoffen reguleren. Voorkom reumatische aandoeningen of artritis. Je kunt ze toevoegen aan fruitsalades, sorbets, abrikozencakes en fruitcrèmes en jam.

Pruimen

Naast dat ze rijk zijn aan kalium, bevatten verse pruimen vezels en koolhydraten. Vanaf slechts 100 gram krijg je 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium.

Pruimen krijgen door het drogingsproces een bijzondere voedingswaarde. Dit leidt tot een toename van de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten.

Pruimen bevatten kalium

Bovendien verhogen pruimen snel het energieniveau vanwege hun hoge suikergehalte. Deze vruchten bestrijden constipatie dankzij de vezels in hun samenstelling en verlagen het cholesterolgehalte. Het pruimendieet helpt je om kalium te ontladen en binnen te krijgen. Maar wees voorzichtig als je een gevoelige maag hebt.

Rozijnen

Rozijnen leveren 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium in een portie van 100 g. Het is echter goed om te onthouden dat deze vruchten veel suiker bevatten. Het is daarom raadzaam om ze met mate te consumeren. Je kunt ze toevoegen aan verschillende sponge cakes, Natuurlijk snoep en vegan bars.

Rozijnen hebben ook de volgende voordelen:

- Ze verlichten constipatie;

- Ze zijn een nuttig voedsel voor bloedarmoede;

- Ze onderdrukken koorts;

- Ze reguleren de spanning van bloedvaten;

- Ze verlagen de bloeddruk.

Vijgen

Een portie gedroogde vijgen van 100 g levert 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium op. Maak je eigen jam van vijgen of room van vijgen. Er zijn veel ideeën voor vijgencakes en gebak.

Bananen

Het is algemeen bekend dat bananen tot de meest kaliumrijke vruchten behoren en 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevatten. Bananen houden de vochtbalans in de cellen in stand en helpen de goede werking van het zenuwstelsel, de darmen en het spierstelsel. Eet meer bananenbrood, bananenpannenkoekjes, bananenkoekjes.

Kiwi

Kiwi is een uitzonderlijke vrucht. Naast kalium bevat het een grote hoeveelheid vezels en vitamine C. Tegelijkertijd versterkt kiwi het immuunsysteem en helpt het spijsverteringsproblemen te voorkomen. Een kiwi extra kan nooit kwaad.

Kruiden met kalium

Naast groenten en fruit is kalium ook aanwezig in specerijen, die heel vaak worden gebruikt.

We hebben het dan over kruiden zoals peterselie, basilicum, dragon, kervel, kurkuma, komijn, kerrie, oregano, paprika, hete peper, komijn, selderijzaad, venkelzaad, gember, koriander, kruidnagel, kardemom en knoflookpoeder.

Andere bronnen van kalium

Sommige peulvruchten bevatten ook een grote hoeveelheid van dit waardevolle mineraal voor ons lichaam - kalium. We hebben het meestal over bonen en sojabonen. De vleessoorten die het meest geschikt zijn voor kaliuminname zijn kip, evenals rood vlees. Vanwege de brede verspreiding als stof in verschillende producten - fruit, groenten, kruiden, vlees, is kaliumgebrek een relatief zeldzame aandoening.

Wat zijn de tekenen van kaliumgebrek?

kalium tekort

Chronische vermoeidheid

Als u het gevoel heeft dat u nooit genoeg rust en niet genoeg energie krijgt, kan een kaliumgebrek een mogelijke oorzaak zijn. Elke cel in je lichaam heeft kalium nodig om te functioneren. Als u moe wordt, hoewel u voldoende slaapt, kan uw gebrek aan kalium de oorzaak zijn. (Ongezonde voeding, stress of gebrek aan slaap kunnen oorzaken zijn van chronische vermoeidheid, dus je moet niet overhaast concluderen dat kaliumgebrek de belangrijkste oorzaak is voordat je naar de dokter gaat! ).

Spierspasmen

Kalium speelt een sleutelrol bij de samentrekking van spieren, inclusief die in de hartspier. Op deze manier zijn spierspasmen symptomen die door een kaliumtekort kunnen komen. Ernstig kaliumgebrek beïnvloedt niet alleen de goede werking van spieren, maar kan zelfs leiden tot vernietiging van spierweefsel.

Duizeligheid

Kaliumspiegels kunnen gedurende de dag fluctueren en een grote daling kan uw hartslag vertragen, waardoor u flauwvalt door een lage bloeddruk. Deze reactie komt niet vaak voor en kan door andere factoren worden veroorzaakt, maar het is belangrijk om op consultatie te gaan. Warmte en tintelingen in handen en voeten zijn een ander teken dat niet over het hoofd mag worden gezien.

Hypertensie

Zonder voldoende kalium kunnen de bloedvaten verslechteren, wat leidt tot hypertensie. Hartkloppingen zijn een van de belangrijkste symptomen van kaliumtekort in het lichaam, dat de ritmische samentrekkingen van het hart beïnvloedt en sterke en snelle slagen veroorzaakt.

Zwelling van de buik

Wanneer kaliumgebrek optreedt, probeert het lichaam het natriumgehalte te reguleren en tast het de spieren van de maag en darmen aan, wat een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen of constipatie veroorzaakt.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest