bonapeti.nl»Wortelen

Wortelen

AdminAdmin
Beginner
17
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wortelen

Wortelen zijn een plant met een dikke, vlezige, rijkgekleurde wortel, die ondergronds groeit en groene bladeren heeft die bovengronds verschijnen. Hoewel ze vaak worden geassocieerd met de kleur oranje, groeien wortels in werkelijkheid in veel verschillende kleuren, waaronder wit, geel, rood of paars.

Wortelen behoren tot de familie Apiales, waartoe ook pastinaken, dille en komijn behoren. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten wortelen bekend, die verschillen in grootte en kleur. Wortels hebben een knapperige textuur en een zoete, muntachtige smaak, terwijl de groene bladeren fris smakend en licht bitter zijn.

De geschiedenis van wortelen

De nobele voorouders van wortelen kunnen duizenden jaren terug worden getraceerd, waarbij hun teelt oorspronkelijk begon in Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Wortelen zagen er in die tijd heel anders uit dan de soorten die we nu kennen. Ze waren diep paars van kleur, variërend van lavendel tot donkere aubergine. Deze kleuring is te danken aan de pigmenten van de voedingsstof Anthocyaan, die in deze wortelen zaten.

Geelgekleurde wortelvariëteiten verschenen voor het eerst in Afghanistan en evolueerden na verdere verwerking tot de variëteiten die we nu kennen. Beide soorten wortelen werden verspreid over het hele Middellandse Zeegebied en werden door de oude Grieken en de Romeinen gebruikt voor medicinale doeleinden.

Wortelen waren tot de Renaissance geen populaire groente in Europa. Vervolgens werden ze ook verspreid in de Noord-Amerikaanse koloniën. Dankzij hun toegenomen populariteit in het begin van de 19e eeuw werden wortelen de eerste groenten die in blik werden ingeblikt. Tegenwoordig behoren de Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland, Polen, China en Japan tot de grootste producenten van wortelen.

Voordelen van wortelen

Samenstelling van wortelen

Wortelen bevatten een grote hoeveelheid Lecithine en pectine.

Wortelen zijn een uitstekende bron van provitamine A. Ze zijn een zeer goede bron van vitamine C, vitamine K en voedingsvezels. 1 kop of 122 gram wortelen bevat 52, 46 calorieën, 1, 26 gram eiwit en 0, 23 gram vet.

Wortelen zijn ook rijk aan vitamine B1, B2, PP. Ze bevatten veel enzymen, terpenen, essentiële oliën en mineralen - natrium, magnesium, fosfor, kalium, jodium, ijzer. Ook bevatten ze koper en mangaan.

Kiezen en bewaren van wortelen

Bij het kiezen van wortelen moet er rekening mee worden gehouden dat hun wortels hard, glad, relatief schoon en felgekleurd moeten zijn. Hoe dieper de oranje kleur van de wortel, hoe hoger het bètacaroteen-gehalte. Wortelen die te veel scheuren hebben of zacht zijn, moeten worden vermeden. Als wortelen worden verkocht zonder hun groene toppen, is de kleur aan het einde van de stengel indicatief voor hun leeftijd en die met een doffe kleur moeten worden vermeden. Omdat de suikers geconcentreerd zijn in de kern van wortelen, zullen die met een grote diameter meestal een grotere kern hebben en zoeter zijn.

Om de versheid van wortelen te behouden, is het noodzakelijk om de hoeveelheid vocht die ze verliezen te verminderen. Daarom is het noodzakelijk om ze in het koudste deel van de koelkast op te slaan in een plastic zak of gewikkeld in een papieren handdoek, waardoor condensatie wordt verminderd. Zo blijven de wortelen ongeveer twee weken vers. Bewaar ze ook uit de buurt van appels, peren, aardappelen en andere groenten en fruit die ethyleengas produceren, omdat ze dan bitter gaan smaken.

Taart met wortelen
Foto: Elena Stoichovska

Culinair gebruik van wortelen

Wortelen zijn een zeer gezonde en smakelijke groente en worden veel gebruikt bij het koken. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar daarvoor moeten ze worden gewassen en geschild. Wortelen maken deel uit van veel salades - de meest bekende daarvan is salade van kool en wortel. Wortelen worden aan veel groente- en vleesgerechten toegevoegd en hun smaak is onweerstaanbaar.

Wortelen worden ook gebruikt in een aantal versgeperste sappen - zowel groente als fruit. In traditioneel bereide augurken in blik nemen wortels een ereplaats in.

Het is het beste om de wortelen te koken en te stoven, aangezien deze twee culinaire methoden de maximale extractie van caroteen garanderen. Wortelsap kan worden gecombineerd met andere groente- en zelfs vruchtensappen, wat de smaak alleen maar zal verbeteren en aanvullen.

Combinaties met bietensap, appels, sinaasappels, komkommers, gember, paprika, tomaten, spinazie, kool, peterselie en selderij zijn uitermate geschikt. Naast wortelsalade kun je ook een geweldige zelfgemaakte worteltaart maken.

Wortelen bewaren

Voordelen van wortel

Onderzoek toont aan dat voedingsmiddelen met veel carotenoïden leiden tot een verminderd risico op hartaandoeningen;

Het bètacaroteen opgeslagen in wortelen helpt je zicht en vooral nachtzicht te beschermen. Nadat bèta-caroteen in de lever is omgezet in vitamine A, reist het naar het netvlies, waar het wordt omgezet in rodopsine, een paars pigment dat nodig is voor nachtzicht.

Carotenoïden zijn ook gunstig voor een optimale gezondheid - het nemen van een hoge dosis carotenoïden wordt geassocieerd met een vermindering van 20% van het risico op postmenopauzale borstkanker, evenals tot een vermindering van 50% van het risico op blaaskanker, baarmoederhalskanker, prostaat, colon, strottenhoofd en slokdarm.

Onderzoek toont aan dat zowel fysiologische niveaus als carotenoïden in de voeding omgekeerd gerelateerd kunnen zijn aan insulineresistentie en hoge bloedsuikerspiegels.

Het falcarinol gehalte in wortelen helpt de gezondheid van de dikke darm te beschermen en vermindert het risico op kanker;

Onderzoek toont aan dat zowel rokers als passieve rokers voedingsmiddelen moeten eten die rijk zijn aan vitamine A, zoals wortelen, om hun gezondheid te behouden, omdat een kankerverwekkende stof in sigarettenrook, benzo(a)pyreen genaamd, vitamine A-tekort veroorzaakt.

Vitamine B helpt bij goed geheugen en concentratievermogen. Het ondersteunt het lichaam in de dagelijkse strijd tegen stress. Vitamine E is een ander belangrijk onderdeel van wortelen dat bloedarmoede bestrijdt.

Regelmatige consumptie van geraspte wortelen, op smaak gebracht met boter en room, evenals wortelsap, verhoogt de afweer van het lichaam tegen infecties.

De cellulose in wortelen helpt om een ​​slank figuur te behouden, bevordert gewichtsverlies en verlicht het lichaam van schadelijke gifstoffen.

De groente is erg goed voor diabetici die last hebben van vitamine A-tekort. Absoluut alle delen van de wortel zijn gezond, zelfs de groene bladeren. Wortelen onderscheiden zich van andere groenten door hun verhoogde gehalte aan kaliumzouten, die essentieel zijn bij problemen met hart, nieren en bloedvaten.

Verse wortels

Bèta-caroteen in wortelen heeft nog een andere zeer belangrijke rol: het beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering en beschermt het tegen schadelijke UV-straling. Het is absoluut veilig omdat het ongebruikte deel ervan via de stofwisseling wordt geëlimineerd. In geval van zonnebrand is het aan te raden om een ​​pasta van verse wortel op het aangetaste gebied aan te brengen.

Wortelsap is ook erg goed voor kinderen, omdat het hun mentale en fysieke ontwikkeling ondersteunt. Het helpt de bloedtoevoer, eiwitsynthese te stimuleren en verzadigt de weefsels met voldoende zuurstof.

Volksgeneeskunde met wortelen

Er wordt gezegd dat vers geperst wortelsap een uitzonderlijke remedie is in de volksgeneeskunde. Er wordt aangenomen dat een van de redenen voor het optreden van allergieën een zwakke immuniteit is en regelmatige inname van het sap helpt de afweer van het lichaam te versterken.

In de volksgeneeskunde wordt wortelsap gebruikt om huidproblemen, oogpijn en klierdisfunctie te verlichten. Een kompres van geraspte wortel wordt aangebracht op geïnfecteerde wonden en zweren. Bij diarree en bacteriële infecties wordt consumptie van wortelsoep aanbevolen om de groei van bacteriën te stoppen.

Volgens veel mensen kan het kauwen op wortelbloemen helpen bij epileptische aanvallen. Wortelen kunnen worden gebruikt in de vorm van thee, afkooksels, kompressen en pappen.

Sap van de wortel

Beschadigingen van wortelen

Overmatige consumptie van caroteenrijk voedsel zoals wortelen kan leiden tot een aandoening die carotenoderma wordt genoemd, waarbij de handpalmen of andere delen van de huid een gele of oranje kleur krijgen. Overmatige consumptie van dit soort voedingsmiddelen kan ook het vermogen van het lichaam om deze voedingsmiddelen om te zetten in vitamine A verminderen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag