Bonapeti.nl»Paleo of Keto dieet: welke te kiezen?

Paleo of Keto dieet: welke te kiezen?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Beginner
19
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Paleo of Keto dieet: welke te kiezen?

Van de nieuwe voedingstrends behoren het keto dieet en het paleo dieet tegenwoordig tot de populairste. Je vraagt je misschien af wat voor jou de meest geschikte variant is om af te vallen en in vorm te komen. Dit is afhankelijk van meerdere aspecten, waaronder je lichaamstype en metabolisme, die zeker een belangrijke rol spelen. Laten we deze trends dus eens nader bekijken.

De verschillen tussen een keto en paleo dieet

Paleo en keto dieten lijken enigszins op elkaar en zorgen daarom voor veel verwarring bij mensen. Omdat ze ongelooflijk veel op elkaar lijken, zijn er een aantal overlappingen in de structuren van de twee diëten, zoals dingen die zijn toegestaan, zoals vlees en groenten en voedingsmiddelen die beperkt zijn, zoals granen, suikers en verwerkte dingen. Toch zijn er een aantal subtiele verschillen die ons helpen een duidelijke lijn tussen de twee te trekken. Ten eerste verschillen beide diëten in hun uiteindelijke doel. Het paleo dieet is een oplevende terugkeer naar het dieet van onze vroege voorouders, die alleen vers en gezond voedsel consumeerden, vrij van moderne conserveermiddelen en additieven.

Aan de andere kant heeft het keto dieet uitsluitend tot doel te zorgen voor een stabiele toestand van ketose in het lichaam door de dagelijkse inname van koolhydraten te beperken tot minder dan 50 gram. Bij het keto dieet draait alles om het verhogen van uw ketonspiegels, zodat u op natuurlijke wijze ketose in het lichaam kunt veroorzaken. Deze ketose kan worden gedefinieerd als een natuurlijke metabolische toestand waarin het lichaam voornamelijk wordt gevoed door vetten en ketonen in plaats van koolhydraten (glucose).

De voordelen van het keto dieet zijn talrijk, zoals het helpen verlagen van hoge bloeddruk, afvallen, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het helpen bij het opruimen van hersenmist en het verhogen van de concentratie, het helpen verlichten van de symptomen van epilepsie en het verbeteren van het cholesterolgehalte.

Bij het paleo dieet draait alles om het eten van hoogwaardige, gezonde voedingsmiddelen die uw voedingsinname over het algemeen kunnen verhogen en tegelijkertijd uw inname van chemicaliën en gifstoffen die aanwezig zijn in bewerkte voedingsmiddelen, kunnen verminderen. Dit dieet draait in feite om het eetpatroon van onze voorouders. Met andere woorden, het is simpelweg het voedsel dat onze primitieve voorouders gedurende een langere periode hebben geconsumeerd. Om deze reden wordt het ook wel het "oerdieet" genoemd.

Keto dieet

In tegenstelling tot het standaarddieet van de meeste mensen bevatten zowel keto als paleo diëten minder koolhydraten. Tussen de twee is keto meestal veel lager in koolhydraten. Ook scoort het keto dieet veel hoger op gezonde vetten. In feite is het consumeren van gezonde bronnen van vet de basis van ketose, in tegenstelling tot het vertrouwen op koolhydraten. In tegenstelling tot andere diëten ondersteunt het keto dieet het metabole proces van het oxideren van vet voor energie in plaats van koolhydraten.

In wezen zijn zowel keto als paleo graanvrije diëten. Geen consumptie van tarwe, gerst, maïs, quinoa of andere granen. Dit kan een groot verschil maken in uw eetgewoonten en -stijl. Hoewel keto recepten wat peulvruchten bevatten, is het paleo menu volledig zonder peulvruchten. Geen consumptie meer van bonen, pinda's, erwten, kikkererwten, linzen en andere peulvruchten. Dit is echter waar het keto dieet enigszins verschilt van het paleo dieet. Het keto dieet elimineert de meeste peulvruchten vanwege hun hoge concentratie van koolhydraten. Keto maakt echter consumptie van noten zoals pinda's mogelijk, evenals oliën die uit peulvruchten zijn geperst.

Je kunt nog steeds bonen eten in een keto recept, zolang je je eet dagen maar goed plant. Vergeet niet dat je koolhydraten mag eten zolang je aan je dagelijkse hoeveelheid macronutriënten voldoet.

Het paleo dieet daarentegen is gewoon een op de lange termijn (op levensstijl) gericht dieet waarbij het gaat om het eten van gezond voedsel van hoge kwaliteit waarvoor het menselijk lichaam oorspronkelijk was ontworpen. U hoeft zich geen zorgen te maken over het tellen van uw koolhydraten of bang te zijn dat een enkel verkeerd voedsel uw ketose zal laten ontsporen.

Het enige dat u hoeft te doen, is gefocust blijven op het eten van gezond paleo compatibel voedsel, slechts 85 procent van de tijd en u bent klaar om te gaan. U zult versteld staan van de geweldige voordelen van het paleo dieet.

Raadpleeg echter uw gediplomeerde voedingsdeskundige bij het kiezen van een dieet.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest