Bonapeti.nl»Munt meel - Voordelen en toepassingen

Munt meel - Voordelen en toepassingen

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Munt meel - voordelen en toepassing

Na het malen van graanplanten wordt meel verkregen. Bekende grondstoffen voor het verkrijgen van meel zijn tarwe, rogge, haver, gierst, maïs, rijst en andere. Daarnaast wordt er ook meel gemaakt van andere gewassen die niet tot granen behoren. Dat zijn aardappelen, sojabonen, boekweit, tapioca. Ongeacht de grondstof wordt het meel op dezelfde manier gebruikt.

Minder bekend is dat meel ook gemaakt kan worden van andere planten zoals het kruid - munt. De grondstof daarvoor zijn de gedroogde bladeren van de plant, die worden vermalen. Het resulterende munt meel maakt het mogelijk om de meest heilzame eigenschappen van het kruid te gebruiken.

Hoe heeft munt meel zijn plaats verdiend tussen andere meelsoorten? Laten we eens kijken naar de voordelen en culinaire toepassingen van munt meel!

Gunstige eigenschappen van munt meel

De muntplant onderscheidt zich door zijn rijke samenstelling bestaande uit mangaan, vitamine C en A, carotenoïden, waaronder beta-caroteen. Beta-caroteen speelt, net als vitamine C, een essentiële rol bij het voorkomen van kanker. Andere heilzame stoffen die munt bevat zijn voedingsvezels, foliumzuur, ijzer, magnesium en calcium.

Onder de geneeskrachtige eigenschappen van munt zijn misselijkheid, buikpijn en verlichting van flatulentie. Het kruid onderdrukt stoornissen in het spijsverteringskanaal en verbetert de eetlust. Het wordt aanbevolen om het kruid in kleine hoeveelheden in te nemen en munt thee wordt het meest gebruikt.

Gedroogde munt

Munt heeft een ontstekingsremmend en choleretisch effect. In de volksgeneeskunde is het een geneeskrachtig kruid bij aandoeningen van de gal en ophoping van galstenen, chronische vorm van pancreatitis, diarree en andere klachten van het spijsverteringsstelsel.

Het is ook een populaire remedie tegen aandoeningen van de luchtwegen, hoest en bronchitis. Het heeft een antiseptische en pijnstillende werking.

Munt meel wordt gebruikt om muntbouillon te bereiden. Het wordt gebruikt bij zenuwaandoeningen, ontstekingsprocessen in het tandvlees en kiespijn.

Munt meel wordt op een speciale manier bereid en wordt zowel gebruikt om te drinken als om op te kauwen. Hiervoor wordt 1 eetlepel munt meel gemengd met 10 eetlepels rode wijn. Het resulterende mengsel wordt 8 dagen bewaard. De aanbevolen dosering is 2 eetlepels na de maaltijd voor zowel drinken als gorgelen.

Munt meel is ook geschikt voor kompressen voor huiduitslag, blauwe plekken en steenpuisten.

Munt meel tijdens het koken

Dessert met munt meel

Het gebruik van munt meel bij het koken is divers. Munt meel is glutenvrij, dus het kan in verschillende glutenvrije recepten worden gebruikt. Zoals je kunt raden, voegt het een fascinerende muntsmaak toe aan recepten.

Kan worden toegevoegd aan warme en koude dranken, cocktails, shakes, gezonde smoothies, roomsoepen.

Ook in fruitsalades, ijsjes, veganistische cremes, rauw gebak. Past goed bij chocolade.

Zie ook:

- Muntolie - voordelen en toepassingen;

- De genezende kracht van munt thee.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest