Bonapeti.nl»Appelazijn en de gezondheidsvoordelen ervan

Appelazijn en de gezondheidsvoordelen ervan

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Appelcider azijn

Appelciderazijn heeft de voorkeur van veel mensen over de hele wereld vanwege het feit dat het een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Het is gemaakt van appelcider dat fermentatie ondergaat, wat resulteert in probiotica en gezondheidsbevorderende enzymen. Bevat aanzienlijk minder suiker en minder calorieën dan appelsap of appelcider.

Het heeft een verscheidenheid aan toepassingen en wordt naast koken ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen verschillende kwalen, evenals als een effectieve, volledig natuurlijke huisreiniger en ontsmettingsmiddel.

Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen die appelciderazijn met zich meebrengt:

Het heeft een hoog gehalte aan azijnzuur met krachtige biologische effecten

Appelciderazijn bevat slechts ongeveer drie calorieën per eetlepel, wat erg laag is. De belangrijkste actieve stof is azijnzuur. Het is niet rijk aan vitamines of mineralen, maar bevat wel wat kalium. De samenstelling van hoogwaardige appelciderazijn bevat ook enkele aminozuren en antioxidanten die een gunstig effect hebben op het lichaam.

Elimineert vele soorten schadelijke bacteriën

Azijn heeft de eigenschap pathogene organismen te doden, waaronder sommige bacteriën. Het wordt traditioneel gebruikt voor het reinigen en desinfecteren van wonden, het behandelen van nagelschimmel, luizen, wratten en oorinfecties.

Appelazijn

Azijn wordt ook gebruikt als conserveermiddel voor voedsel en uit onderzoeken blijkt dat het voorkomt dat bacteriën zich in voedsel vermenigvuldigen en het bederven.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel en bestrijdt diabetes

Tot nu toe is de meest succesvolle therapeutische toepassing van azijn bij mensen met diabetes type 2 geweest. Deze ziekte wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels als gevolg van insulineresistentie of het onvermogen om insuline te produceren.

Een hoge bloedsuikerspiegel kan echter ook een probleem zijn bij mensen die geen diabetes hebben.

Appelazijn helpt bij het reguleren van de insuline- en bloedsuikerspiegel door de insulineproductie te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verlagen na de maaltijd.

Om deze redenen wordt azijn aanbevolen voor mensen met diabetes, prediabetes of mensen die om andere redenen hun bloedsuikerspiegel laag willen houden.

Helpt bij het afvallen en vermindert buikvet

Studies hebben aangetoond dat appelciderazijn, ingenomen bij een koolhydraatrijke maaltijd, je langer een vol gevoel geeft. Zo wordt de inname van calorieën drastisch verminderd en als gevolg daarvan gaan er kilo's verloren.

In een ander onderzoek ontdekten 175 zwaarlijvige mensen dat de dagelijkse consumptie van appelciderazijn leidde tot minder buikvet en gewichtsverlies.

Voordelen van Appelcider azijn

Verlaagt het cholesterol en verbetert de gezondheid van het hart

De wetenschap is niet helemaal duidelijk over deze eigenschap van azijn, aangezien de meeste onderzoeken tot nu toe zijn uitgevoerd op dieren, waarbij een verlaging van het totale cholesterol en triglyceriden is waargenomen na inname van appelciderazijn.

En toch zijn er ook verschillende onderzoeken bij mensen, met vergelijkbare resultaten: de dagelijkse inname van 15 ml. azijn wordt in verband gebracht met een lagere bloeddruk, triglyceriden en cholesterol, wat een voorwaarde zou moeten zijn voor een betere hartgezondheid en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Kan beschermende effecten hebben tegen kanker

Kanker is een vreselijke ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei, die in een groot percentage van de gevallen een fatale afloop heeft. De bewering dat appelciderazijn een beschermend effect heeft tegen kanker is nog niet ondersteund door daadwerkelijke resultaten uit proeven op mensen.

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat verschillende soorten azijn kankercellen kunnen doden en tumoren kunnen doen krimpen.

Het is mogelijk dat de consumptie van appelciderazijn kanker kan helpen voorkomen, maar er moeten nog veel meer onderzoeken worden gedaan voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

In dit stadium is de enige zekere verklaring dat appelciderazijn in gematigde hoeveelheden het menselijk lichaam niet schaadt.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest