Bonapeti.nl»Adviezen»Wat is lycopeen en waarom is het belangrijk?

Wat is lycopeen en waarom is het belangrijk?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Beginner
19109
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat is lycopeen en waarom is het belangrijk?

Lycopeen is een soort natuurlijk pigment, dat deel uitmaakt van carotenoiden. Het is verantwoordelijk voor de aangename en dieprode kleur van sommige soorten fruit zoals tomaten, watermeloen, papaja, roze pompelmoes, abrikozen en vele andere.

De gunstige eigenschappen van lycopeen zijn te danken aan het feit dat lycopeen een van de krachtigste antioxidanten is. Het feit dat lycopeen een carotenoïde is, betekent niet dat het wordt omgezet in vitamine A.

Als je je huid wilt beschermen tegen de brandende zon, vooral in de zomer, om het risico op kanker te verminderen, om veroudering te vertragen, betekent dit dat je zeker voedsel met lycopeen in je menu moet opnemen.

Van deze antioxidant is aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er zijn ook aanwijzingen dat als er voldoende lycopeen in ons lichaam aanwezig is, dit het risico op bepaalde kankers vermindert - borst-, prostaat-, long-, baarmoederhalskanker, huidkanker, maagkanker, alvleesklierkanker en andere.

Zoals we weten, kunnen vrije radicalen veel schade aanrichten aan ons lichaam en vooral het DNA van onze cellen veranderen. Ze kunnen ook onomkeerbare schade aan ons lichaam veroorzaken en dit leidt tot kanker en ziekten van ons immuunsysteem.

Alle antioxidanten, inclusief lycopeen, kunnen de schadelijke effecten van vrije radicalen voorkomen. Door de structuur van lycopeen kan het in contact komen met vrije radicalen, die het DNA van onze cellen beschadigen.

Je hebt waarschijnlijk gehoord van een andere en even krachtige antioxidant, namelijk betacaroteen. Laten we lycopeen en bètacaroteen vergelijken en het verschil zien tussen de twee belangrijke gezondheidsbestanddelen.

Het eerste dat hier opvalt, is dat lycopeen in vergelijking met bètacaroteen minder bekend is. Lycopeen is echter een veel sterkere antioxidant dan bètacaroteen. Er is één wetenschappelijk bewezen feit en dat is dat lycopeen en luteine zeer sterke antioxiderende eigenschappen hebben. Het is geen geheim dat mannen die meer voedsel eten dat lycopeen bevat, minder kans hebben op prostaatkanker.

Een studie toonde aan dat mannen die meer voedsel aten dat lycopeen bevat, hun risico op prostaatkanker met wel 45% verminderden. Er zijn andere onderzoeken die aantonen dat lycopeen het vermogen heeft om de concentratie van spermatozoïden te verbeteren.

Als u echter niet meer voedingsmiddelen met lycopeen mag eten, is het aan te raden voedingssupplementen te nemen die lycopeen bevatten. Overleg met uw arts of specialist hoe vaak u lycopeen moet innemen. Houd er rekening mee dat lycopeen in vet oplosbaar is, niet in water oplosbaar.

Zie onze smakelijke suggesties voor gezonde tomatensoep om de juiste hoeveelheid lycopeen binnen te krijgen. Deze suggesties voor gevulde tomaten helpen je ook om meer gezonde voeding met lycopeen in je dagelijkse menu op te nemen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
Totaal aantal stemmen: 1
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen