Bonapeti.nl»Wat is galactose en waar wordt het gevonden?

Wat is galactose en waar wordt het gevonden?

Anika VoitAnika Voit
Beginner
46
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat is galactose en waar wordt het gevonden

Galactose is een van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Het is gewone melksuiker. Het is noodzakelijk voor het volledig functioneren van ons lichaam en het wordt ook gebruikt in de geneeskunde en de microbiologie.

Galactose is een monosacharide dat heel vaak in de natuur voorkomt. Het is qua samenstelling vergelijkbaar met glucose, maar verschilt er slechts weinig van in zijn atomaire structuur.

Galactose wordt aangetroffen in sommige micro-organismen, in bijna alle producten van plantaardige en dierlijke oorsprong. Het hoogste gehalte wordt gevonden in lactose.

Er zijn twee soorten galactose: L en D.

De eerste, in de vorm van een fractie polysacchariden, werd gevonden in rode algen.

De tweede komt veel vaker voor, het kan in veel organismen worden aangetroffen als onderdeel van verschillende stoffen - glycosiden, oligosachariden, in een aantal polysacchariden van bacteriële en plantaardige aard, pectine-stoffen. Galactose wordt geoxideerd en creëert galacturonzuur en galactonzuur.

Galactose wordt gebruikt in de geneeskunde, als contrastmiddel voor echografie, maar ook in de microbiologie om het type micro-organisme te bepalen.

Galactose

Galactose is actief betrokken bij de aanmaak van celwanden en helpt weefsels ook elastischer te maken. Het maakt deel uit van de lipiden van de hersenen, het bloed en het bindweefsel.

Galactose is onmisbaar voor de hersenen en het zenuwstelsel. Een genormaliseerde hoeveelheid galactose voorkomt de ontwikkeling van dementie en zenuwaandoeningen. ook het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer wordt verminderd.

Het heeft ook een gunstig effect op de werking van het maagdarmkanaal.

Galactose is betrokken bij de aanmaak van hemicellulose, dat nodig is om celwanden te maken.

Het voorkomt de ontwikkeling van sommige ziekten van het zenuwstelsel.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan galactose

De belangrijkste bron van galactose bij mensen is voedsel. Een grote hoeveelheid voedsel dat gedurende de dag wordt geconsumeerd, bevat lactose, waaruit galactose wordt gevormd in de darmen als gevolg van hydrolyse. Veel voedingsmiddelen bevatten pure galactose. Dergelijke producten zijn bijvoorbeeld melk, zure room, witte kaas, yoghurt, kefir.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest