Bonapeti.nl»Speltmeel - Samenstelling, voordelen en toepassingen

Speltmeel - Samenstelling, voordelen en toepassingen

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Speltmeel - essentie, voordelen, toepassing

Spelt is een tarweachtig voedsel dat dateert uit de oudheid. Desondanks de moeilijkere verwerking en de minder gemakkelijke teelt is spelt toch lange tijd een van de meest voorkomende tarweachtige voedingsmiddelen geweest.

De oudste overblijfselen van spelt dateren van 18 000 jaar geleden. Het diende als het hoofdvoedsel van veel oude mensen, waaronder de Thraciërs, de Egyptenaren en de Romeinen. De overblijfselen zijn gevonden in Thracische graven en zelfs in de Egyptische piramides.

Voordelen van speltmeel

De reden dat speltmeel niet zo gemakkelijk te verwerken is als tarwe, ligt in het feit dat de korrels in harde vlokken zijn gewikkeld, die moeten worden verwijderd voordat het tot meel wordt gemalen. Ook is speltmeel, in tegenstelling tot moderne tarwe, niet vatbaar voor chemische behandeling en kan het niet worden gedwongen om sneller of in grotere hoeveelheden te groeien. Aan de andere kant neemt het geen schadelijke elementen uit de bodem op (zoals zware metalen), dus zelfs als het in verontreinigde grond wordt gekweekt, zal het deze niet aantasten of schadelijk maken.

In tegenstelling tot de meeste moderne gewassen, die in de loop van de tijd kunstmatig zijn gecreëerd of gemuteerd, groeit spelt alleen in zijn oorspronkelijke vorm. Dit maakt het een extreem sterke en duurzame plant die alleen goede omstandigheden nodig heeft om goed te groeien. Gewoonlijk wordt tussen de 100 en 300 kg spelt gewonnen uit één decare.

Andere tarwesoorten zijn bijvoorbeeld sinds de aanplant met een aantal chemicaliën behandeld, waarvan wordt aangenomen dat ze hen beschermen tegen de vele ziekten waarvoor ze vatbaar zijn.

Interessant is dat de voedingsstoffen in speltmeel in samenstelling variëren, afhankelijk van waar het wordt gekweekt, omdat de DNA-structuur verandert afhankelijk van de lokale klimatologische omstandigheden, neerslag, gemiddelde jaarlijkse temperatuur en vele andere indicatoren. Het is dus beter om bij het kiezen van speltmeel uit de winkel te kiezen voor lokale productie.

Samenstelling van speltmeel

Voor degenen die hun calorieën en inname van andere voedingsstoffen in de gaten houden, hebben we de samenstelling opgesplitst in de componenten die het bevat en hun hoeveelheid.

Spelt is nuttig

Ongeveer 100 g speltmeel in welke vorm dan ook bevat in totaal 338 calorieën, die zijn onderverdeeld in 2, 43 g vet (slechts 22 calorieën komen uit vet), 70, 19 g koolhydraten, 10, 7 g vezels, 6, 82 g suikers, 14, 57 g eiwit en 11 ml water..

Speltmeel bevat geen cholesterol.

Mineralen en sporenelementen

Veel mensen hebben tegenwoordig last van een tekort of een lage inname van mineralen en sporenelementen. Het meeste van ons voedsel is arm aan voedingsstoffen en het slechte en ongezonde voedsel maakt het nog erger. Gelukkig kan speltmeel in dit opzicht nuttig zijn, omdat het extreem rijk aan kalium, calcium, magnesium, zwavel, fosfor, zink, mangaan, ijzer en vele andere sporenelementen is.

Hoge niveaus van ijzer en koper zijn de sleutel tot het aanmaken van nieuwe rode bloedcellen. Dus als speltmeel een vast onderdeel van uw dieet is zal het koper- en ijzergehalte toenemen en daarmee de bloedstroom verbeteren, wat zal leiden tot versterking van uw immuniteit en extra zuurstofvoorziening van de organen en weefsels.

Het is bewezen dat speltmeel meer micronutriënten bevat dan alle andere soorten tarwe, evenals eiwitten en nuttige vetten.

Glutengehalte

Speltmeel heeft een extreem laag glutengehalte, wat betekent dat zelfs mensen met coeliakie het kunnen consumeren zonder zich zorgen te hoeven maken over intoxicatie of andere negatieve effecten.

Antioxidanten

Speltmeel is ook een uitstekende antioxidant en helpt bij het voorkomen en behandelen van verschillende bloedarmoede. Een van de antioxidanten die het bevat, is vitamine E en het sporenelement selenium, die worden geassocieerd met zowel de vruchtbaarheid als de eliminatie van vrije radicalen die kanker veroorzaken, die zich in het lichaam vormen onder invloed van zowel interne als externe factoren.

Vitaminen in speltmeel

Speltmeel bevat bijna twee keer zoveel vitamine E, B (voornamelijk vitamine B1 (thiamine) en vitamine B3 (niacine)) en A dan andere tarwesoorten. Thiamine speelt een belangrijke rol bij de afbraak van glucose en is betrokken bij de synthese van DNA en RNA. Niacine speelt een sleutelrol bij de aanmaak van geslachtshormonen in de bijnieren. Vitamine A is een antioxidant die essentieel is voor het immuunsysteem. De hoeveelheid vitamine A bepaalt voor een groot deel de conditie van je zicht, botten, huid en haar.

Voordelen van speltmeel

De consumptie van speltmeel heeft andere voordelen die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Het verbetert de spijsvertering en het functioneren van de milt en pancreas, verbetert de bloedtelling en versterkt het immuunsysteem, houdt weefsels in goede conditie en helpt bij regulatie van de stofwisseling en bij het opbouwen van gezonde botten. Speltmeel producten helpen ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen. Dit laatste is te danken aan de voedingsvezels in speltmeel, die een wisselwerking hebben met de cholesterolopnameprocessen van het lichaam en ervoor zorgen dat het door voedsel wordt opgenomen.

Spelt

Hier zijn nog enkele voordelen van speltmeel:

- licht verteerbaar voedingsproduct, dat zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen;

- het heeft een laag risico op allergieën;

- helpt de immuniteit te verhogen, preventie van moderne ziekten (hart- en vaatziekten, diabetes, kanker) door hoge gehaltes aan antioxidanten - luteïne en bètacaroteen (maakt speltmeel geel), B6, zink, vitamine A;

- helpt ontstekingen te verminderen door hoge niveaus van magnesium en B6;

Afslanken met spelt

- helpt voor gezondere botten door mangaan in te nemen - 100 g speltmeel bevat ongeveer 200% van voldoende mangaanopname!

- gezonde spieren, zenuwen en weefsels door hoge gehaltes aan eiwitten, thiamine, fosfor;

- helpt ons af te vallen - door het eten van voedingsrijke bloem of granen, consumeer je kleinere hoeveelheden ander voedsel;

- bevat meer betacaroteen - speltmeel bevat, samen met zijn andere goede eigenschappen, 3 tot 4 keer meer bètacaroteen dan onze huidige tarwe. Dit is goed omdat bètacaroteen een antioxidant is. Het beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, die onze cellen beschadigen en ernstige ziekten veroorzaken, zoals kanker en hartaandoeningen. Dus het omzetten van carotenoïden zoals bètacaroteen in het huidige deel van onze voeding is een goede manier om kanker te voorkomen;

- bevat vitamine A - gezonde huid en vliezen, sterke immuniteit, goed zicht en ooggezondheid. Dit zijn de redenen waarom we vitamine A nodig hebben. Het is essentieel voor onze algehele gezondheid. En speltmeel bevat twee keer zoveel vitamine A als tarwemeel, dat tegenwoordig wordt geproduceerd. Het verdient de voorkeur om vitamine A uit onze voeding te halen, omdat ons lichaam er wel raad mee weet. Het consumeren van te veel vitamine A-supplementen kan giftig zijn;

- bron van luteïne - net als bètacaroteen is luteïne een carotenoïde welke enkele van dezelfde voordelen biedt. Dit is vooral goed voor onze ogen. Het helpt ons netvlies blauw licht te absorberen en beschermt het tegen die vervelende vrije radicalen die kanker veroorzaken. Spelt bevat 3 tot 4 keer meer luteïne dan moderne tarwegewassen.

- bevat riboflavine - dit is het grote woord voor vitamine B2. Vitamine B2 is essentieel voor veel van de processen in onze cellen. Het heeft ook preventieve eigenschappen tegen kanker, helpt bij migraine, geneest bloedarmoede en helpt bij het produceren van energie. Dit is een belangrijke vitamine en is veel meer aanwezig in spelt dan in de granen die we gewend zijn - 4 tot 5 keer meer.

Toepassingen van speltmeel

Net als andere soorten tarwe, is spelt, als het eenmaal tot meel is vermalen, enorm toepasbaar. Elk gerecht dat je maakt met tarwebloem of ander meel kan gemaakt worden met speltmeel - dus niet alleen zal de smaak bijna hetzelfde blijven, maar het gerecht zal veel gezonder zijn voor het hele gezin. Denk hierbij aan: speltbrood, gebak, ter vervanging van de helft van het tarwemeelgehalte in uw recepten of als verdikkingssaus in diverse gerechten.

Brood met spelt

Als je besluit om spelt in de vorm van granen te proberen, is de gemakkelijkste manier om het te koken zoals men risotto kookt - kook het in een grote braadpan en voeg je favoriete ingrediënten toe - groenten, champignons, zeevruchten of ander voedsel. Je kunt het ook gebruiken als rijstvervanger, gebak, in een salade of bij curry of groenten.

Omdat spelt andere eigenschappen heeft dan andere granen, gedraagt ​​het zich in recepten iets anders. Hier zijn enkele kooktips en -trucs om u te helpen speltmeel op te nemen in uw dagelijkse koken of bakken.

1. Probeer het om te beginnen in een verhouding van 50:50 te gebruiken. Als je recept één kopje bloem nodig heeft, gebruik dan een half kopje normaal tarwemeel en een half kopje speltmeel. Hoe meer je speltmeel gebruikt, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om de verhoudingen te voelen die je moet gebruiken om te krijgen wat je wilt;

2. Aangezien speltmeel niet zoveel vloeistof opneemt als ander meel, probeer de hoeveelheid vloeistof die u toevoegt te verminderen, zodat uw deeg niet te plakkerig wordt. De andere optie is om extra bloem toe te voegen;

3. Pas op dat u het deeg niet te veel kneedt. Als je deeg niet voldoende wordt gekneed, wordt het kruimelig en omgekeerd, als je deeg te lang wordt gekneed, breken de eiwitvezels af. Er wordt aangenomen dat het kneden van speltdeeg het beste in ongeveer vier minuten kan worden gedaan.

4. Ongekookte speltmeel is op een koele, droge plaats ongeveer zes maanden houdbaar. In de koelkast kan het tot een jaar meegaan.

En om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, raden we je aan om iets lekkers te bereiden, zoals spelthapjes. Uw ontbijt zal meer verzadigend en gezonder zijn als u gewone bloem vervangt en speltpannenkoeken bakt.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag