Bonapeti.nl»Arborio rijst

Arborio rijst

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Arborio rijst

Het belangrijkste aan rijst is dat het voor meer dan de helft van de wereldbevolking een hoofdvoedsel is. Dit indrukwekkende feit maakt dit product tot een van de belangrijkste in de culinaire wereld. De teelt ervan is een zeer oude praktijk, al in 3500 voor Christus, in Thailand.

Er is een grote verscheidenheid aan soorten van dit gewas - er zijn meer dan 800 soorten rijst bekend.

Alle soorten bevatten eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen, voornamelijk uit groep B. Deze plant wordt in sommige diëten aanbevolen voor gewichtsregulatie, vanwege het koolhydraatgehalte, dat voor een langere tijd verzadigt.

De combinatie met groenten is niet alleen lekker, maar ook gezond, omdat het een gunstig effect heeft op de hartfunctie en de bloedsomloop. We maken kennis met een van de rijstsoorten genaamd Arborio en we zullen je alles vertellen wat je erover moet weten.

Arboriorijst - oorsprong en kenmerken

risotto rijst

Arborio-rijst is genoemd naar de stad Arborio in Italië, waar het wordt verbouwd. Het is een van de bekendste Italiaanse rijstsoorten. Aanvankelijk werd het alleen in zijn thuisland gekweekt, maar nu wordt het steeds vaker gevonden in de Amerikaanse staten Californië en Texas.

De korrels van Arborio-rijst zijn zacht, rond, parelachtig en wit van kleur. De grootte van de korrels varieert binnen bepaalde grenzen en is afhankelijk hiervan bekend onder verschillende namen. In Italië heeft de fijnkorrelige de meeste voorkeur.

Zetmeelgehalte in Arborio-rijst

Arborio is een beetje gemalen en bevat daardoor meer zetmeel. Als rijst met veel zetmeel wordt gekookt, krijgt het een romig uiterlijk. Arborio is waardevol omdat het zes glazen water kan opnemen zonder papperig te worden. De combinatie met andere smaken is zeer geslaagd en daarom wordt het vooral gebruikt om de beroemde Italiaanse risotto te maken.

Hoe Arborio-rijst koken?

Deze rijst wordt gekookt tot op zekere hoogte bereid, zoals pasta. Het is in ongeveer 20 minuten klaar, omdat de hitte de binnenkant van de rijstkorrel niet bereikt. Het moet al dente blijven. Dit betekent dat u de rijst net voordat deze volledig gaar is van de kookplaat haalt en het water in de hete pan laat opnemen. Zo blijven de korrels in vorm. De belangrijkste voorwaarde voor de bereiding is om de rijst niet te wassen, omdat het zetmeel erin wordt weggespoeld. Naast risotto is Arborio een zeer geschikt ingrediënt in soepen.

risotto met Arborio rijst

Recept voor een fantastische risotto met Arborio rijst

• Meet de rijst af en zorg voor 75 gram rijst voor elke portie.

• De groenten naar keuze worden schoongemaakt, gewassen, gehakt en gebakken in een beetje vet - 1 eetlepel per portie rijst moet worden gegeven.

• Voeg de ui toe en bak deze tot hij glazig wordt.

• Voeg de ongewassen Arborio rijst toe en roer tot deze glazig wordt.

• Bereid een zelfgemaakte groentebouillon voor - ongeveer 7 kopjes (1, 5 liter). Zodra de rijst glazig wordt, wordt de helft ingeschonken en al roerend aan de kook gebracht, zodat hij niet aanbrandt. Voeg de rest beetje bij beetje toe tot de rijst het opgenomen heeft.

• Arborio moet al dente zijn, wat na ongeveer 20 minuten wordt bereikt.

• Boter of Parmezaanse kaas toevoegen en in porties op voorverwarmde borden verdelen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen