Bonapeti.nl»Volkoren rijst

Volkoren rijst

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Volkoren rijst

Rijst is sinds 6000 jaar geleden bekend als voedsel voor mensen. Oorspronkelijk was het een wilde soort en later werd het gekweekt. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld verbouwd en zijn de variëteiten talrijk.

Het begin van alle soorten rijst is volkoren, die we bruine rijst noemen, vanwege de kleur van de korrels. Op het Europese continent wordt witte rijst meer gebruikt, maar in de Aziatische keuken wordt volkoren rijst vereerd vanwege zijn ongetwijfeld gezondere en heilzame eigenschappen. Hier zijn de verschillen en specifieke eigenschappen van zilvervliesrijst.

Wijze voor het verkrijgen van bruine rijst en het verschil met wit

Bruine rijst is een graansoort die zijn naam dankt aan zijn donkere kleur. Het is zo, omdat de korrels geen diepe verwerking ondergaan, de buitenste laag rijstzemelen erop blijft zitten, die een bruine tint heeft. Aangezien het maalproces afwezig is, wordt deze rijstsoort ook wel ongepolijst genoemd.

Naast zijn kleur onderscheidt hij zich vooral door zijn nootachtige nasmaak en zijn vele voordelen.

Het wordt gevonden in twee vormen - langwerpig en rond. Het uiterlijk van de korrels heeft geen invloed op de samenstelling en hoeveelheid nuttige stoffen. Langwerpige volkoren rijst komt vaker voor.

Om zilvervliesrijst wit te maken, wordt de zemelen laag van de korrel verwijderd. Bij dit proces wordt ook een deel van de rijstkiemen verwijderd. Bruine rijst is na verwerking ongepolijste witte rijst geworden. De korrels worden vervolgens door een staalborstelmachine gevoerd die de aleuronlaag verwijdert. Deze handeling wordt polijsten genoemd en zo krijgen we de bekende witte rijst, die gepolijst is.

De verwijderde delen die achterblijven in bruine rijst zijn de zemelen en de aleuronlaag. Ze bevatten veel vet, een bron van in vet oplosbare vitamine E, vezels en andere waardevolle voedingsstoffen. Wanneer het graan intact wordt gelaten en alleen de schil wordt verwijderd, is het korter houdbaar in vergelijking met gepolijste witte rijst.

Inhoud en heilzame bestanddelen in volkoren rijst

Volkoren rijst bevat dankzij de geconserveerde structuur de volgende belangrijke ingrediënten:

1. Het is rijk aan selenium - dit element zit in een zeer hoge concentratie. Behalve dat het een belangrijk mineraal is, is het een waardevolle antioxidant die het celmembraan beschermt. Het vermindert het risico op kanker, beschermt het hart en de bloedvaten. Inname van selenium vermindert het risico op darm-, long- en prostaatkanker. Het ondersteunt de weefselelasticiteit, vertraagt ​​het verouderingsproces en is zelfs effectief bij roos.

Volkoren rijst koken

2. Bevat mangaan - een kopje van deze cultuur levert 80 procent van de mangaan die voor de dag nodig is. Het helpt het menselijk lichaam om de essentiële vetzuren aan te maken die cholesterol reguleren. Het is nuttig voor het zenuwstelsel en het seksuele systeem.

3. Bruine rijst betekent volkoren rijst - 6 porties ervan per week blijkt het risico op het krijgen van arteriële plaque te elimineren, wat ook het risico op hartaandoeningen elimineert.

4. Heeft antioxiderende eigenschappen - Bruine rijst heeft dezelfde antioxiderende eigenschappen als bosbessen en groene thee en vertraagt ​​veroudering en cel beschadiging.

5. Bevat vezels - het bevat alle componenten om de spijsvertering te stabiliseren en de goede werking van het darmkanaal. Het wordt aanbevolen voor mensen die risico lopen op maagkanker. Vezels verminderen het contact van kankerverwekkende stoffen met darmcellen.

6. Suikers met langzame afgifte - het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, dus het is een goede optie voor diabetici. Mensen die volkoren rijst consumeren lopen 2 keer minder risico op diabetes type 2.

7. Het is rijk aan thiamine - vitamine B1 is belangrijk voor de afbraak van vetten, vergemakkelijkt de opname van koolhydraten, verbetert de functie van het zenuwstelsel, het hart en de spieren. Het hoopt zich niet op in het lichaam en is niet giftig.

8. Het bevat geen gluten - daarom kan het geen allergieën veroorzaken. Het zetmeel erin leidt niet tot vetophoping, wat een belangrijke factor is voor een goede gezondheid en figuur.

9. Verbetert het geheugen en de stemming en is daarom geschikt voedsel voor depressie, apathie, nerveuze uitputting, omdat het de slaap reguleert, het denken en de conditionering activeert.

Volkoren rijst in diëten voor gewichtsverlies

Volkoren rijst vermindert niet alleen de opname van suiker in het lichaam, maar verwijdert ook overtollig vet en vocht, en daarom is het een waardevol hulpmiddel bij diëten voor gewichtsverlies. Het caloriegehalte in 100 gram gewicht is ongeveer 340 calorieën. Bovendien verzadigt het snel en wordt het goed verteerd door het lichaam.

Daarom wordt het aanbevolen voor consumptie op dagen dat u lichter voedsel eet. Tijdens rijstdiëten wordt het drinken van veel water aanbevolen, evenals meer lichaamsbeweging. Hoewel het een enigszins ongebruikelijke smaak heeft, kan het in diëten worden gecombineerd met groenten of vlees.

Voordelen van volkoren rijst

Contra-indicaties voor de consumptie van volkoren rijst

Dit type rijst heeft praktisch geen contra-indicaties. Het is alleen nodig om rekening te houden met enkele punten - wanneer het vaak niet op de urine valt, moet deze rijst voorzichtiger worden geconsumeerd vanwege het diuretisch effect dat het bezit.

Rijst die langer dan een maand open heeft gelegen of aan direct zonlicht is blootgesteld, mag ook niet worden geconsumeerd. Dit veroorzaakt zijn ranzigheid en kan een slecht effect hebben op het lichaam.

Bereidingsmethoden voor volkoren rijst

De snelheid waarmee witte rijst wordt gekookt is het enige voordeel ten opzichte van bruine rijst. De laatste tolereert geen snelheid als waarde bij de voorbereiding. Dit product wordt zonder poespas bereid en dit is de filosofie die kenmerkend is voor Aziatische landen.

De kenmerkende heerlijke toon van volkoren rijst gaat niet verloren wanneer verschillende andere ingrediënten worden toegevoegd en zorgt ervoor dat de kok de andere producten zorgvuldig selecteert om een ​​harmonieuze smaak van het rijstgerecht te krijgen.

De enige moeilijkheid bij het bereiden van bruine rijst is het lange weken, ongeveer 10 uur in schoon koud water en het daaropvolgende wassen. Tijdens het kookproces raden experts aan om het water 2 keer te verversen en de rijst te wassen. De rest van het koken is niet anders dan wat wordt gedaan met witte rijst.

Het spoelen van de volkorenrijst tijdens het koken is ingesteld als bereidingstechnologie wanneer het bedoeld is als bijgerecht voor vlees of vis. Het voordeel is dat het niet papperig wordt en dat de gerechten een kruimelige textuur hebben. Hoe langer de korrel van deze rijst, hoe kruimeliger de textuur van het gerecht zal zijn.

Zilver rijst koken duurt langer dan witte rijst. Het duurt meestal 35-40 minuten. Geblancheerde zilvervliesrijst kan worden gebruikt om de kooktijd te verkorten.

Recepten, die volkoren rijst kunnen bevatten

De mogelijkheden van volkoren rijst in culinaire recepten zijn werkelijk eindeloos. Bij vlees, zeevruchten, bij groenten, in zoete desserts, in het kindermenu, in drankjes, als ingrediënt in salades.

Populaire heerlijke recepten ermee zijn zilvervliesrijst met pompoen en melk, volkoren rijst met appels en gedroogd fruit, zilvervliesrijst met kip en groenten, bijgerecht van bloemkool en volkoren rijst. Je kunt er champignons met rijst, linzen, varkensvlees met rijst, erwten mee maken en het past ook goed bij rundvlees.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen