Bonapeti.nl»Hoe kneed je een glad deeg?

Hoe kneed je een glad deeg?

Maria SimovaMaria Simova
Beginner
393
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Deeg

Deeg kneden vormt gluten, wat helpt om de gassen die vrijkomen door de gist gelijkmatig te verdelen. Dit schept de noodzakelijke voorwaarden voor het bakken van een poreus en pluizig brood, met andere woorden, een heerlijk gistbrood.

1. Bereid het oppervlak voor waarop je gaat kneden

Was het aanrecht of de kom waarin u het deeg gaat kneden met warm zeepsop en veeg het vervolgens grondig af met een zachte doek. Meng alle eerder bereide producten in een kom, bestrooi het droge oppervlak met bloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken tijdens het kneedproces.

2. De ingrediënten voor het deeg combineren

Deeg kneden

Gebruik de ingrediënten vermeld in het recept. In de regel zijn dit: meel, gist, zout, suiker, eieren en water of melk. Roer bij het mengen in de kom met een lepel, indien mogelijk een houten lepel, maar als je dat niet prettig vindt, gebruik dan je handen.

3. Het deeg naar het werkoppervlak verplaatsen

Haal het deeg uit de kom, direct op het eerder voorbereide kneedwerkoppervlak. Bij het kneden moet zich een plakkerige bal vormen, wat betekent dat het deeg klaar is om gekneed te worden.

4. Het deeg kneden

Was je handen voordat je het gladde deeg kneedt. Dit proces vereist blote handen, dus was en droog je handen. Verzamel het deeg in een stapel, blijf kneden, door een beetje bloem toe te voegen en de vorm te veranderen. Druk met je handpalmen en verzamel met je vingers, als het lijkt alsof het deeg nog steeds plakkerig is, strooi er dan meer bloem over door het tot een algemene massa te mengen.

Druk met je handpalmen op het deeg door het iets naar voren te duwen, dit helpt de werking van de gluten te activeren. Vouw het deeg verder dubbel en druk het goed naar voren, tot het deeg licht veerkrachtig is.

Deeg maken

Dit proces wordt gedurende 10 minuten herhaald, het moet ritmisch en stabiel zijn (werk niet langzaam), de verwerking vereist dat elk deel van het deeg snel wordt verwerkt zonder te lang te stoppen tussen de beurten, zodat het deeg volledig kan worden gekneed.

5. Eindig met kneden

Controleer of het deeg zijn vorm behoudt door er een bal van te maken en deze op het aanrecht te laten vallen. Als het zijn vorm niet verliest, betekent dit dat het stevig en glanzend glad is. Blijf je recept volgen, de meesten laten het deeg rijzen even staan, vormen het brood en laten het weer rijzen voor het bakken.

Als je je aan deze regels houdt, heb je vanzelf zacht brood, makkelijk kauwbaar van binnen en met een krokant korstje van buiten. Maar als je het gladde deeg niet goed kneedt, wordt je brood hard, dik en plat.

Met glad deeg kunt u ook bereiden:

- kegels;

- koekjes;

- of croissants;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest