Bonapeti.nl»De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen

De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Een kind met een voedselallergie

Voedselallergieën bij kinderen komen tegenwoordig steeds vaker voor. Volgens experts en statistieken heeft 1 op de 13 kinderen een voedselallergie. Een allergie is een beschermende reactie van het lichaam.

Bij een voedselallergie beschouwt het lichaam een ​​bepaald voedingsmiddel als gevaarlijk. Als gevolg hiervan vormt het immuunsysteem antilichamen. Deze antilichamen moeten het allergeen bestrijden.

Meestal ontwikkelen kinderen een voedselallergie op de leeftijd van 3 jaar. Meestal ontgroeien deze allergieën op zevenjarige leeftijd.

Het is vanwege deze voedselallergieën dat er grote zorg wordt besteed aan het aanbieden van nieuwe voeding aan een baby of peuter. Experts raden aan dat wanneer een allergeen voor het eerst wordt gegeven, er drie dagen moeten verstrijken voordat een nieuw allergeen wordt geïntroduceerd. Gedurende deze tijd moet u observeren voor een reactie erop.

De meeste allergene voedingsmiddelen zijn niet in alle landen hetzelfde. Zo overheerst rijstallergie in Japan, terwijl in Scandinavische landen visallergie de boventoon voert.

Kinderen kunnen allergisch zijn voor elk voedsel, maar de meest voorkomende allergieën zijn voor de volgende voedingsmiddelen:

- Melk;

- Eieren;

- pindas;

- Soja;

- Tarwe;

- Noten (noten zoals cashewnoten, amandelen, pistachenoten, etc.)

- Vis;

- Zeevruchten.

Koemelkallergie komt het vaakst voor bij baby's voordat vast voedsel wordt geïntroduceerd. Meestal zijn kinderen gevoeliger voor allergenen van dierlijke oorsprong (koemelk, eieren, vis), maar deze voedselallergieën kunnen op volwassen leeftijd verdwijnen. Allergieën die een leven lang meegaan, zijn allergieën voor pinda's, noten, vis, zeevruchten en sesamzaad.

Melkallergie is een veel voorkomende allergie bij kinderen

Allergie voor noten, pinda's, vis en zeevruchten zijn vaak betrokken bij anafylactische reacties.

Eieren - in de vroege kinderjaren zijn ze het meest voorkomende allergeen. Deze allergie neemt ook toe met de leeftijd. Eieren zijn een essentieel ingrediënt in veel voedingsmiddelen. Als uw kind een ei-allergie heeft, of u twijfelt daaraan, moet u oppassen met wat u hem te eten geeft. Eieren blijven in veel babyvoeding verborgen en ouders zijn zich niet bewust van de inhoud ervan.

Koemelkeiwit - 2-3% van de kinderen heeft een allergie voor koemelkeiwit. Deze allergie groeit meestal met de leeftijd.

Vis - allergie voor vis komt vaak voor tijdens de kindertijd. In tegenstelling tot een allergie voor eieren en koemelkeiwit, is deze allergie niet te ontgroeien.

Pinda's - een steeds vaker voorkomende voedselallergie bij kinderen. Pinda-allergie gaat niet weg met de leeftijd en is levenslang.

Soja - baby's en kinderen die allergisch zijn voor koemelkeiwit hebben heel vaak ook allergie voor soja.

Walnoten - ze kunnen ook een voedselallergie veroorzaken. De notenallergie gaat niet weg met de jaren.

Tarwe - de allergische reactie op tarwe is een van de ernstigste en gevaarlijkste. Deze allergische reactie is zelfs levensbedreigend.

Volgens recente studies kan het lichaam in de vroege kinderjaren worden "getraind" om niet op een allergeen te reageren. Dit gebeurt door frequente consumptie van een allergeen. Op deze manier zal het kind, wanneer het opgroeit, geen allergie hebben voor dit allergeen.

Sommige mensen die weten dat ze allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel, geven er de voorkeur aan om geen producten uit dezelfde familie te consumeren. Er zijn voedselallergieën voor stoffen die chemisch vergelijkbaar zijn. Een persoon die allergisch is voor koemelk is waarschijnlijk allergisch voor geitenmelk vanwege de gelijkenis van hun eiwitten.

Het is echter het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u een dergelijke beslissing neemt, omdat het uitsluiten van voedingsmiddelen tekortkomingen kan veroorzaken. Huidtesten onthullen kruisallergieën.

Wat zijn de symptomen van voedselallergieën bij kinderen?

De aard en intensiteit van symptomen van voedselallergie bij kinderen verschilt van persoon tot persoon. Voordat er een diagnose wordt gesteld, houdt uw rol als ouder in dat u zorgvuldig alles observeert dat "abnormaal" lijkt in de reacties van het kind. Symptomen verschijnen in de meeste gevallen op de huid als roodheid, maar nemen soms andere vormen aan:

- Huidsymptomen: jeuk, huiduitslag, roodheid, zwelling van de lippen, het gezicht en de ledematen;

- Ademhalingssymptomen: piepende ademhaling, zwelling van de keel, moeite met ademhalen, verstikking;

- Spijsverteringssymptomen: buikkrampen, diarree, koliek, misselijkheid en braken;

- Cardiovasculaire symptomen: bleekheid, zwakke pols, duizeligheid, bewustzijnsverlies.

In het geval van een anafylactische reactie moeten de symptomen zeer uitgesproken zijn. Meestal is meer dan één systeem aangetast (huid, luchtwegen, spijsvertering, cardiovasculair) en is er een verlaging van de bloeddruk. Hierdoor kan het kind het bewustzijn verliezen. Als meerdere delen van het lichaam zijn aangetast, kan de reactie ernstig of zelfs levensbedreigend zijn.

Koorts kan ook een teken zijn van een allergie van een kind

Hoe wordt een voedselallergie vastgesteld bij een kind?

De kinderarts zal een gesprek hebben over persoonlijke en familiegeschiedenis: u wordt gevraagd naar het begin van de symptomen, de inhoud van maaltijden en snacks van het kind, enz.

Indien nodig verwijzen zij u door naar een specialist voor een allergologische evaluatie na een huidtest of een serologische test - die de hoeveelheid antilichamen (IgE) specifiek voor een bepaald voedingsproduct in een bloedmonster meet.

Hoe worden voedselallergieën bij kinderen behandeld?

Er zijn geen remedies voor voedselallergieën, of in ieder geval niet voor een volledige genezing. De beste manier om allergische reacties te voorkomen, is door de voedingsmiddelen te vermijden die deze veroorzaken. Ouders van allergische kinderen wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun arts om hen te helpen een uitgebalanceerd dieet voor het kind te creëren. Dit is belangrijk om geen voedingstekorten te ontwikkelen als gevolg van de eliminatie van een bepaald soort voedsel en om het risico op eetstoornissen te vermijden.

Bij lichte reacties kunnen antihistaminica de symptomen helpen verminderen. Deze medicijnen kunnen worden ingenomen na blootstelling aan voedsel dat allergieën veroorzaakt om roodheid te verlichten en jeuk of netelroos te verzachten. Antihistaminica kunnen echter geen ernstige allergische reactie behandelen. In plaats daarvan worden corticosteroïden gebruikt voor meer ernstige zwelling en jeuk.

Het kind beschermen tegen een allergische reactie

Voedselallergieën bij kinderen vormen een grote uitdaging voor veel kinderen en als ouder ben je hun belangrijkste pleitbezorger.

Het is normaal dat u zich zorgen maakt over de voedselallergieën van uw kind, maar er zijn stappen die u kunt nemen om ze te helpen:

Lees altijd het etiket van een voedingsproduct om er zeker van te zijn dat het geen ingrediënt bevat waarvoor uw kind allergisch is. Zelfs als u denkt te weten van welke ingrediënten een voedingsproduct is gemaakt, moet het etiket worden gecontroleerd. Voedseletiketten moeten duidelijk aangeven of ze veelvoorkomende voedselallergenen bevatten.

Vertel de ober in restaurants vanaf het begin over de voedselallergie waar uw kind last van heeft. Ze moeten weten hoe elk gerecht wordt bereid en welke ingrediënten worden gebruikt. Vraag naar gerechten en ingrediënten voordat u bestelt. Als de ober niet weet hoe hij uw vragen moet beantwoorden, vraag dan om de manager of de chef te spreken.

Voordat het tijd is om naar school te gaan, moet je je kind leren om NEE te kunnen zeggen als het eten krijgt aangeboden. Kinderen moeten begrijpen dat ze alleen voedsel mogen eten dat veilig voor hen is. Laat ze zien dat er altijd een alternatief, een verandering of een vervanging is voor verboden voedsel.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest