Bonapeti.nl»Welke vis is het vetst?

Welke vis is het vetst?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Beginner
14
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Vette vis

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is vette vis het meest gezond voor het menselijk lichaam. Dit komt door het feit dat ze een hoger percentage (ongeveer 5%) onverzadigde vetzuren bevatten, beter bekend als Omega-3, die het risico op hart- en vaatziekten, hartaanval, trombose en bloeddruk kunnen verminderen.

De hoeveelheid omega-3-vetzuren in vissen is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals de tijd van het jaar waarin ze zijn gevangen (voor of na het uitzetten), de watertemperatuur, enz. Ook is het niet altijd zo dat oudere vissen, die logischerwijs meer wegen, een hoger vetpercentage hebben.

De vette visgroep omvat zalm, zeeforel, karper, haring, makreel en tonijn. Over het algemeen bevatten soorten die zijn aangepast aan koudere klimaten en gedijen in ijskoud water ook een grotere hoeveelheid onderhuids vet.

Culinaire verwerking van deze vissen is van groot belang om hun voedingswaarde te behouden. Bij het frituren worden onverzadigde vetzuren meer vernietigd dan bij bakken en koken.

Na verloop van tijd oxideren deze vetten, worden ze ranzig en zijn ze een bron van vrije radicalen die een nadelig effect hebben op het lichaam. Daarom zul je bijvoorbeeld zelden zalm zien die gefrituurd is bereid.

Voordelen van vette vis

De houdbaarheid van veel van de kleine soorten vette vis, zoals sardines en ansjovis, is extreem kort - tussen de 3 en 6 dagen. Grote soorten zoals tonijn en zwaardvis kunnen echter tot 24 dagen bevroren worden bewaard. Daarom worden sardines, makreel en ansjovis in crushed ice en zout vers bewaard en geleverd.

Mensen consumeren meestal veel vet, maar vooral uit melk, vlees, boter en te weinig uit vis. En het vet is, in tegenstelling tot dat van zoogdieren, rijk aan de uiterst belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren.

Ze geven elasticiteit en flexibiliteit aan celmembranen en zijn een bron van biologisch actieve stoffen die veel organen nodig hebben voor hun goede werking.

Omega-3-zuren kalmeren ontstekingen, verwijden de bloedvaten, voorkomen de vorming van bloedstolsels. Daarom hebben ze een gunstig effect op hart- en vaatziekten, gewrichts-, huid- en kankerziekten. Bovendien hebben ze een serieuze impact op de mentale ontwikkeling van kinderen.

Lees ook:

- hoe vis thuis te drogen;

- of hoe gerookte vis te maken;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest