bonapeti.nl»Het juiste voedsel voor een betere nachtrust

Het juiste voedsel voor een betere nachtrust

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Gezonde voeding

Slaap is een natuurlijk ontspannend proces dat de functies van sommige zintuigen vermindert. Het is noodzakelijk om de mentale en fysieke kracht van het lichaam te herstellen, speelt een sleutelrol bij de consolidatie van het geheugen en beïnvloedt de algehele evolutie van de hersenen.

De gemiddelde mens brengt een derde van zijn leven slapend door. Het versnelde levenstempo dat we tegenwoordig leiden, het grote aantal werkuren, de constante drukte en andere negatieven van het moderne leven veroorzaken slaapproblemen, dwz. gebrek aan slaap bij de meeste mensen.

Het goede nieuws is echter dat sommige voedingsbeslissingen van invloed kunnen zijn op de slaapkwaliteit. Met andere woorden: door een aantal regels te volgen bij het eten, slaap je beter en voel je je gezonder. Eet vaak voedingsmiddelen om beter te slapen.

Sla geen maaltijd over en probeer dan de achterstand in te halen!

Als u overdag maaltijden overslaat, kan dit worden beschouwd als een goede manier om af te vallen, maar het maakt het lichaam alleen maar van streek en veroorzaakt slaapproblemen.

Eet eerder en vaker!

Tijdens het slapen gebruikt het lichaam energie om te regenereren, terwijl de verbrande calorieën moeten worden gecompenseerd. Eet een mengsel van eiwitten en koolhydraten als ontbijt (zoals eieren en volkorenbrood) en eet gedurende de dag minstens 4-5 kleine maaltijden meer. Door om de paar uur iets gezonds te eten, kunnen je lichaam en hersenen de hormonen en neurotransmitters die belangrijk zijn voor het reguleren van de slaap in balans brengen.

Ongezond voedsel

Zeg NEE tegen chips!

Zeg gewoon nee tegen chips en andere vette snacks. Vette en gekruide voedingsmiddelen maken het moeilijk te verteren en hierdoor blijf je langer wakker dan nodig is.

Niet te weinig calorieën binnenkrijgen!

Als u uw dagelijkse calorie-inname verlaagt tot 1.200, krijgt uw lichaam niet genoeg van de voedingsstoffen die het nodig heeft, wat ook de slaap kan beïnvloeden. Zo kan ijzertekort leiden tot symptomen die vergelijkbaar zijn met die van vermoeide benen, terwijl foliumzuurtekort kan leiden tot slapeloosheid.

Koffie

Pas op met zout en koffie!

Verschillende producten bevatten een grote hoeveelheid zout, wat je slaapritme kan verstoren door je bloeddruk te verhogen en uitdroging te veroorzaken. Cafeïne daarentegen blijft tot wel 12 uur in het lichaam, dus je zult de effecten van een kopje koffie in de middag pas veel later voelen.

Vitaminen en mineralen, die je helpen om beter te slapen

Vitamine B: verbetert het vermogen van het lichaam om tryptofaan-secretie te reguleren en meer serotonine te produceren, wat belangrijk is voor slaapregulatie. Deze vitamine komt voor in kip, bananen, aardappelen, noten.

Calcium: Deze natuurlijke relaxant heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Je kunt magere yoghurt, kaas, broccoli, spinazie krijgen.

Zink: Gebrek aan dit mineraal wordt ook in verband gebracht met slapeloosheid. U kunt opladen door noten, verschillende zaden, volle granen en meer te eten.

IJzer: Gebrek aan dit mineraal veroorzaakt vermoeidheidsverschijnselen. Het is te vinden in vlees, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, gedroogd fruit en meer.

Honing: reguleert de afscheiding van serotonine. Het wordt gevonden in granen, bonen, hazelnoten en andere.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest