Bonapeti.nl»Dieet voor prostaatontsteking

Dieet voor prostaatontsteking

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
171
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat te eten bij prostaatontsteking

Voor de behandeling van absoluut elke ziekte is niet alleen medicatie belangrijk, maar ook de manier van leven, waarbij voeding de hoofdrol speelt. De producten en de bereidingswijze vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van prostaatontsteking bij mannen.

Wat is prostaatontsteking en hoe beïnvloedt voedsel het onderhoud en de behandeling van dit probleem dat wereldwijd meer dan de helft van de mannelijke bevolking treft naarmate ze ouder worden?

Definitie van de ziekte prostaatontsteking en symptomen van de ziekte

Prostaatadenoom is een goedaardige formatie die zich bij mannen ontwikkelt, waarbij de prostaatklier ontstoken raakt, pathologisch in omvang toeneemt en de gebruikelijke urinestroom verstoort. Na verloop van tijd ontstaat er een onaangename druk op het urinekanaal. De samentrekking van het prostaatgedeelte van de urethra leidt tot stoornissen bij het plassen. Er wordt aangenomen dat prostaatontsteking een afwijking is die in de loop van de tijd optreedt als gevolg van de veranderingen veroorzaakt door het werk van de klier.

De diagnose van de ziekte wordt vastgesteld op basis van de klachten van de patiënt, de geschiedenis van de ontwikkeling van de ziekte, de gegevens van het rectale onderzoek. Verdere onderzoeken worden uitgevoerd met behulp van apparatuur.

De behandelend specialist benadert de keuze van de methode voor de behandeling van prostaatontsteking voor elke patiënt afzonderlijk. In de aanwezigheid van zwakke tekenen van plasstoornissen, wordt een medische behandeling met effectieve preparaten uitgevoerd. Als de symptomen van de ziekte voortschrijden, worden verschillende niet-invasieve procedures gebruikt. In aanwezigheid van een grote formatie bieden chirurgen de patiënt chirurgische verwijdering van de klier aan.

Er zijn acute en chronische manifestaties van de ziekte, die niet alleen met medicijnen, maar ook met een dieet onder controle kunnen worden gehouden. Een goed geselecteerd dieet voor prostaatontsteking speelt een essentiële rol in het genezingsproces.

Dieetvereisten voor prostaatontsteking

Prostaatontsteking

Voedsel voor prostaatontsteking bij mannen wordt gekozen op basis van vele factoren. De belangrijkste zijn:

- De aard van de ziekte;

- De vorm en het stadium, evenals de eigenaardigheden van zijn individuele cursus;

- De toestand van andere organen en systemen in het lichaam.

In elk specifiek geval wordt de aard van het dieet bepaald door de behandelend arts en voedingsdeskundige. Aangezien een van de factoren die de ontwikkeling van ontsteking veroorzaken, overgewicht is, raden voedingsdeskundigen een uitgebalanceerd dieet aan dat rijk is aan vitamines, sporenelementen en vezels. Om het volume van klierweefsel te verminderen, moeten meer producten met meervoudig onverzadigde zuren, zink en selenium worden gebruikt.

Medicinale voeding voor prostaatontsteking moet alle energiebehoeften van het lichaam bevredigen. Met een onvoldoende hoeveelheid eiwitten, plantaardige vetten en koolhydraten in het lichaam, als gevolg van onjuiste voeding, treedt uitputting op, wat leidt tot verstoring van de functie van elk inwendig orgaan, inclusief de prostaat.

De dagelijkse hoeveelheid calorieën moet tussen de 2500-2800 liggen. Eiwitten moeten maximaal 100 g zijn, het liefst zonder 85-90 g te overschrijden. Koolhydraten worden aanbevolen tot 350-400 g per dag, en vetten - tot 70 gram en de meerderheid daarvan moet van plantaardige oorsprong zijn. Vloeistoffen moeten maximaal 1.5 liter per dag zijn.

De belangrijkste vereisten kunnen als volgt worden samengevat:

- Het dieet voor prostaatontsteking moet plantaardig zijn;

- Het menu dient voornamelijk uit groenten en fruit te bestaan;

- Het dieet moet laag zijn in schadelijke vetten en hoog in vezels;

- De eenvoudige suikers die erin zitten, moeten maximaal worden beperkt.

Verboden voedingsmiddelen voor prostaatontsteking

Verboden voedingsmiddelen voor prostaatontsteking

Er zijn schadelijke voedingsmiddelen en dranken voor de prostaat, waarvan het gebruik tot een minimum moet worden beperkt of volledig moet worden uitgesloten van de voeding, omdat hun effect op de prostaat ongunstig en soms zelfs zeer schadelijk is.

Dit zijn de voedingsmiddelen die moeten worden uitgesloten van het dieet voor prostaatontsteking:

- Zeer scherp, gekruid en zout voedsel - ze worden uitgescheiden in de urine en dit leidt tot irritatie van het prostaatslijmvlies en stimuleert ontstekingsprocessen daarin;

- Gebak moet tot een minimum worden beperkt;

- Het slachtafval van dierlijke oorsprong moet worden geëlimineerd, dit zijn de nieren, lever, longen, hart, hersenen van dieren;

- De inname van sommige peulvruchten moet tot een minimum worden beperkt - verwijst naar bonen en linzen;

- Vet vlees - verhoogde consumptie van vetten van dierlijke oorsprong verhoogt het risico op intensivering van de symptomen van prostaatontsteking, vanwege de afzetting van cholesterol op de bloedvaten, wat de bloedcirculatie van de prostaat verstoort;

- Bruisende dranken moet zoveel mogelijk worden verminderd - ze irriteren ook het slijmvlies en worden uitgescheiden in de urine;

- Alcohol is een serieuze factor omdat de volledige beperking zelden aan mannen wordt gegeven. Om deze reden wordt aangeraden om niet meer dan 100 ml sterke drank of 200 ml wijn per dag te drinken. Neem bij voorkeur natuurlijke alcoholische dranken zoals rode wijn of bier, maximaal 200 ml en 500 ml respectievelijk. Alcoholische dranken van onbekende kwaliteit kunnen het risico op ontstekingen verhogen vanwege de additieven erin.

Gezond voedsel voor prostaatontsteking

Dieet voor prostaatontsteking

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de aanbevolen ingrediënten, die een integraal onderdeel zijn van een snel herstel. Allereerst zijn het uien en knoflook die uitgesproken antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dergelijke voedselingrediënten, zelfs mosterd of mierikswortel, kunnen veilig aan elk gerecht worden toegevoegd, waardoor het het meest waardevol is tegen prostaatontsteking. De producten die moeten worden opgenomen in het dieet voor mannen met prostaatontsteking zijn:

- Graangewassen;

- Vetarme soepen;

- Oliën van plantaardige oorsprong;

- Yoghurtdranken;

- Niet-vette soorten vis, zeevruchten, vooral garnalen;

- Kip en konijnenvlees;

- Pompoenpitten en noten;

- Groenten zoals kool, wortelen, pompoen, tomaten, rode biet;

- Fruit, maar niet gezoet;

- Kleine porties honing;

- Zemelen;

- Gedroogd fruit.

Voorbeeldmenu voor prostaatontsteking

Nuttig voedsel voor prostaatontsteking

Na een dieet voor prostaatontsteking moet men goed eten en moet het therapeutische dieet gevarieerd, voedzaam en gezond zijn. Dit is geen zwaar dieet dat verveling, spanning en depressie veroorzaakt, maar een kans om favoriete gerechten te proberen en helemaal geen vleesproducten op te geven. Met een goed dieet en goede hydratatie kunnen deze gezondheidsproblemen verdwijnen.

Hier is een voorbeeld van een dagelijks dieet dat een ontstoken prostaat niet irriteert:

1. Ontbijt - pap met melk, een sneetje roggebrood met boter, groene thee. U kunt ook een portie magere kaas en caloriearme yoghurt bereiden, ongezoet vers fruit;

2. Lunch - groentebouillon, een portie gekookte kip, tomatensap, kruiden. Een alternatieve suggestie is om een ​​portie vis met aardappelen te bereiden, maar het is noodzakelijk om het gebruik van aardappelen te beperken, de vis moet worden gestoofd en de drank moet bessensap of ayran zijn;

3. Tijdens het avondeten met prostaatontsteking is het beter voor een persoon om vis, kip of konijnenvlees te kiezen, met een bijgerecht van gestoomde groenten. Kruidenbouillon of groene thee zijn geschikte dranken voor maaltijden.

Een rationeel gekozen dieet voor prostaatontsteking is een geschikte aanvulling op elke behandelmethode. Feit is dat sommige voedingsproducten, vooral die welke als allergenen werken, ontstekingsreacties kunnen uitlokken die prostaatontsteking kunnen verergeren of moeilijk te behandelen kunnen maken. Vasthouden aan een goed gekozen dieet bij deze ziekte kan de resultaten van de behandeling aanzienlijk verbeteren, vooral bij de chronische vorm van prostaatontsteking.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest