Bonapeti.nl»Adviezen»Waarom wordt citroenzuur aan jam toegevoegd?

Waarom wordt citroenzuur aan jam toegevoegd?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Beginner
3733
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Waarom wordt citroenzuur aan jam toegevoegd?

We weten allemaal dat bij het maken van jam citroenzuur aan het einde wordt toegevoegd. Dat hebben we gelezen in de recepten of we kennen het van onze moeders en grootmoeders. Maar heb je je afgevraagd waarom dat zo is?

Waarom wordt citroenzuur toegevoegd aan jam

Citroenzuur is een verkrijgbaar en goedkoop conserveermiddel, waardoor jam langer houdbaar is zonder zijn smaak te verliezen. Bij gebruik van citroenzuur wordt de jam niet suikerachtig en bederft het ook niet. Bij het koken van jam moet aan het einde citroenzuur worden toegevoegd. Anders wordt het gewoon heel opdringerig zuur.

Zie hoeveel citroenzuur zit er in jam

Citroenzuur in jam kan inderdaad vervangen worden door citroen - een halve citroen per 1 kg fruit/suiker of 2 g citroenzuur. Je hoeft geen citroenzuur aan de jam toe te voegen, maar soms blijkt de jam er wel lekkerder mee te zijn. Het geeft een bepaalde smaak en een zure smaak, wat vooral belangrijk is voor een jam van die vruchten waarin de smaak zelf zwak tot uiting komt of geen zuurgraad heeft en te zoet is.

Kersenjam bijvoorbeeld - zonder citroenzuur, blijkt gewoon zoet van smaak te zijn, zoals suikerstroop.

Citroenzuur daarentegen is een synthetisch product en geeft de jam geen citroenachtige specificiteit zoals een geur en een eigenaardige citroensmaak, die het hoofdproduct kan onderdrukken.

Al met al is citroenzuur een kans om zonder veel moeite de smaak te fixeren en de houdbaarheid van de jam te verlengen en dat is geen slecht idee.

Citroenzuur werkt bijvoorbeeld het lekkerst in aardbeienjam of perzikjam.

Zie hoe lang jam wordt gekookt en waarom het schuim uit de jam wordt verwijderd.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
Totaal aantal stemmen: 1
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen